Federasyondan Haberler

RUSYA’DA, YEREL DİLLERİN ÖĞRETİMİ İÇİN YENİ BİR KONSEPT OLUŞTURULACAK AMA…

Rusya Federasyonu Eğitim Bakanlığı, “Rusya eğitim sisteminde anadilleri incelemek ve öğretmek” konusunu ele alarak İlk defa bir sistem oluşturmaya girişiyor. Milli Eğitim Bakanlığının, Uluslararası Yerli Diller Yılı ilan edilen 2019 yılında bu çalışmaya odaklanacağı belirtiliyor.

Bakan Yardımcısı Tatyana Sinyugina yaptığı açıklamada, sadece kavramsal yönleri belirlemenin değil, aynı zamanda her dilin özelliklerini de dikkate almanın çok önemli olduğunu vurguladı.

Bilindiği gibi Aralık 2018’de, Eğitim Bakanlığı anadilleri ve yeni müfredatları çalışmak için çok tartışılan bir takım yeni standartlar getirmişti. Çocuğun görüşleri ile psikolojik, tıbbi ve pedagojik komisyonun önerileri gerekçe gösterilerek, küçüklerin ebeveynleri veya yasal temsilcilerinin, eğitim dilini, eğitim biçimini, eğitim organizasyonlarını, isteğe bağlı sınıfları ve kursları seçmeleri karara bağlanmıştı.

Ana dilin seçmeli olmasına ilişkin yasa tasarısı Ağustos 2018’de yürürlüğe girdi. Anadil dersleri öğrencilerin ve velilerin isteğine bağlı olarak seçmeli hale getirildi. Ayrıca daha önce listede bulunmayan Rus dili de seçilebilecek anadil dersleri arasına eklendi.

Cumhuriyetlerde, okul çocuklarının ulusal dilleri öğrenememesi korkusuyla yasaya karşı çıkılmıştı ve hala da bu endişeler giderilmiş değil.

Bütün bu tecrübelerin ışığında Federal merkezin iyi niyetinden emin olamayan milliyetçi çevreler, bu yeni girişimin de de yerel diller aleyhine kurgulanıp, “kurtuluş reçetesi” gibi takdim edilmesinden korkuyorlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu