Kafkasya Haberleri

TÜM ADİGE GRUPLARININ, RUSYA NÜFUS SAYIMINDA ‘ÇERKES’ İSMİYLE KAYDEDİLMESİ İÇİN KAMPANYA BAŞLATILDI

Adige eylemciler, “Tüm Rusya Nüfus Sayımı” arifesinde, tüm Adigeleri “Çerkes” adı altında birleştirmek üzere harekete geçti. Adige Facebook kullanıcıları, nüfus sayımı sırasında suni bölünmeleri dışlamak için kampanyaya desteklerini ifade ediyorlar.

Çerkes aktivistler sosyal ağlarda, 2020’de düzenlenecek olan tüm Rusya nüfus sayımında kendilerini “Vatandaş” sütununda tek bir isimle tanımlamaya davet edildi: Çerkes.

Konuyla ilgili açıklama yapan Adigeyli aktivist Şemsuddin Neguç, eylemi desteklemek için, nüfus sayımına muhatap insanlara hitap eden bir video kaydedilmesi ve Çerkeslerin tek bir isme sahip olmalarının ne kadar önemli olduğunun anlatılması gerektiğini belirtti. Neguç, “Rus mevzuatı açısından, halkımız dört millete ayrılmış durumda. Resmi listede Çerkesler, Adigeler, Kabardeyler ve Şapsığlar var. Halbuki biz Adigeleri tüm dünyada Çerkesler olarak adlandırıyoruz” dedi.

Neguç, tüm Adigelerin kendilerini Çerkes ilan etmeleri halinde, bunun, vatandaşlığın Rusya düzeyinde resmi olarak tanınmasına doğru atılan ilk adım olacağını söyleyerek, “Tüm atalarımız gibi büyük atalarımız da Çerkesler olarak adlandırılmıştı ve ülkeleri de Çerkesya idi. Biz Çerkesler olarak dünya tarihine girdik, ülke dışında yaşayan kardeşlerimizin oluşturduğu diaspora da Çerkesler olarak da adlandırıldı. Bir ulusun milletlere bölünmesi yanlıştır” dedi.

Birleşik olarak bütün Adige milletlerinde ortak olan anadili korumanın daha kolay olacağını söyleyen Neguç, “Resmen birleştikten sonra, ortak bir edebi dil yaratmamız ve onu tanıtmamız gerekiyor. Şimdi Kabardey Şapsığ’ı çok az anlıyor. Bu arada, Şapsığlar, Krasnodar Bölgesi’nin yerli halklarının kaydına dahil edilmedi” dedi. Neguç’a göre kampanya aynı zamanda eğitici de olacak. “Çünkü durum Kabardeylerin, Şapsığların da Adige olduğunu bilmedikleri bir noktaya gelmiş vaziyette. Başka milletlerden, Ruslardan bahsetmiyorum bile” diyen Neguç, farklı sınırlarda yaşasalar da tüm ülkeye tek kişi olduklarını ilan etmek istediklerini söyledi.

Öte yandan Şapsığların lideri konumundaki Ruslan Gvashev de girişimi destekliyor ve Adige halkının resmen Çerkes olarak adlandırılması gerektiğine inanıyor. “Barış zamanında, Şapsığlar yanlış yaptılar. 1990’larda, Adigey ile birleşebilirdik ama bize bölgesel bir eğitim alabilmemiz için küçük yerli halklara kaydolmamızın doğru olacağını telkin eden yanlış bir fikir empoze edildi. Biz küçük bir millet değiliz. Biz dünyanın dört bir yanındaki Adigeler milyonlara ulaşan nüfusumuzla tek halkız. Tarihi vatanımızda irademiz dışında  azınlığa düşürüldük” dedi.

Gvashev, Adigelerin etnisitesini koruması ve karışıklığı gidermek için Çerkes etnik adında birleşmesi gerektiğini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu