Kafkasya Haberleri

Adıgey Halkı Anadil Eğitimine Önem Verilmesini İstiyor

Anadilleri Adigece’nin kaybolma tehlikesine dikkat çeken Adigey Cumhuriyeti sakinleri ülke liderine bir mektup yazarak anadilde eğitimin yeniden düzenlenmesini ve anadillerinin çocuklarına öğretilmesini istedi.

100’den fazla Adigey Cumhuriyeti vatandaşı ana okullarında ve okullarda ana dilin doğru bir şekilde öğretilmesinin sağlanması için ülke lideri Kumpil Murat’a bir mektup gönderdi.

Bilindiği gibi 24 Temmuz 2018 tarihinde, Devlet Duması ulusal dillerde eğitim tasarısını onaylamış ve anadilde eğitimi seçmeli hale getirmişti.

Mektupta, “Anaokullarında ve okullarda çocuklarımızdan anadillerini ve ‘Adige Khabze’yi (Adige töresi) öğrenmelerine yardım etmenizi rica ediyoruz. ‘Adige Khabze’ bir ders olarak zorunlu müfredata dahil edilmemiştir. Bu konuyu gündeme almak iyi olur, çünkü ‘Adyge Khabze’ ruhu içinde eğitim ve güzel halk geleneklerine uymak, kuşkusuz çocuklarımıza ve tüm topluma fayda sağlayacaktır” denildi.

Mektubun imzacıları, çocukların kendi anadillerinde iletişim kurması gereken yerlerde bile, artık Rusça’nın temel iletişim dili haline geldiğine dikkat çekti.

Cumhuriyet liderine hitap eden mektup yazarları, “Sert tedbirler alamazsak, gelecekte anadilimiz tükenecek. Yok olma tehlikesi altındaki ana dilimizin korunmasına yardım etmenizi rica ediyoruz”  dedi.

Bir Yorum

  1. Писмэ зытхыгъэхэм тафэраз. Хэхэсым илъэхъан афэдэ писмэхэр зэрамытхыгъэхэм пае тибзэ дахэрий, тихабзэ гъэшӀэгъонырий къытӀэкӀэкӀодагъэгущ. Тхьа егъэпсэух зэкӀэрий.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu