Diaspora Haberleri

Irak’tan Getirilen Kafkasyalı Çocuklar Akrabalarına Teslim Edildi

Orta Doğu’dan alınarak getirilen 30 çocuk, Moskova Tıp Merkezinde muayene edildikten sonra akrabalarına teslim edildi. Çocuk ombudsmanı Anna Kuznetsova çocukların psikolojik rehabilitasyona ihtiyaç duyduklarını söyledi. Çeçenya hükümetinin başı ve hükümetinin aparatlarında yazdılar.

“Kavkaz Uzel”de yer alan habere göre, 30 Aralık 2018’de, Irak’tan, Moskova Ramenskoye yakınlarındaki havaalanına 30 Rusya vatandaşı çocuk özel bir uçakla getirildi.

Çeçenya’nın başına göre, “Çeçenistan’dan üç çocuk, Moskova Penza’dan bir çocuk ve Dağıstan’dan 24 çocuk” geldi. Çocuk ombudsmanı Anna Kuznetsova ‘ya göre, Ocak ayında Irak’tan 36 çocuk daha iade edilecek .

Aralık ayında getirilen çocuklardan 23 çocuk Dağıstan’a, beşi Çeçenya’ya, biri Kabardey-Balkar’a, diğeri Tataristan’a gönderildi. Çocuk Hakları Cumhurbaşkanlığı Komisyon Üyesi’nin basına yaptığı açıklamaya göre çocukların tümü Çocuk Sağlığı Tıbbi Araştırma Merkezi’nde incelendi; bazıları ikamet ettikleri yerlerde doktorlar tarafından gözlem altında tutulacak.

“Şimdi uzmanlar sahada ailelerle çalışacak. En önemli şey, artık hiçbir şeyin çocukların hayatlarını tehdit edemediği ve tam bir çocukluk için, normal bir yaşam için bir şansları olmadığıdır” diyor çocuk ombudsmanı Anna Kuznetsova.

IRAK’TAN İHRAÇ EDİLEN ÇOCUKLARIN PSİKOLOGLARDAN YARDIMA İHTİYACI VAR

Çeçenistan hükümetinin başı ve Çeçenistan hükümetinin  bir  temsilcisi  “Kafkas Uzel” muhabirine, pratik olarak Orta Doğu’dan getirilen tüm çocukların psikolojik rehabilitasyona ve tedaviye ihtiyacı olduğunu söyleyerek, “Bazıları çok yoruldu. Uzun süredir ateş altında kaldı ve bombalandılar. Ardından Bağdat cezaevinde anneleriyle birlikte son derece zor koşullarda birkaç ay geçirdiler” dedi.

Yetkililere göre, çocukların arasında 3 ila 13 yaşları arasında 14 erkek ve 16 kız var. Çocukların Rusya’ya gelebilmesi için yakın akrabalarından koruyucu bulmak ve ayrıca Bağdat cezaevinde bulunan annelerinin yazılı onayını almak gerekiyordu.

“Her şeyden önce, Rusya’da doğan ve ebeveynleri tarafından bebekliklerinde Ortadoğu’ya getirilen çocuklar memleketlerine geri döndü. Zaten orada doğmuş olan çocuklar ile işler çok daha karmaşık. Doğrulamak için akrabalarından DNA testleri yapmanız gerekiyor. Vatandaşlık kurma, vb. konuları ele almak gibi işler var. Bu çok zor ve diplomatik olanlar da dahil olmak üzere ciddi çaba gerektiren özenli bir çalışma istiyor” dedi.

“Kafkas Uzel” muhabirine, Irak’tan getirilen çocukların pratik olarak Rusça bilmediklerini söyleyen psikolog Aset, “Büyük çocuklar ana dillerini biraz konuşuyorlar ancak daha fazla Arapça konuşuyorlar. Bu nedenle, kendileri ve akrabaları çok zor zamanlar geçiriyor. Bu çocukların fiziksel ve psikolojik durumlarından hiç bahsetmiyorum bile. Artık okula gitmeleri, evde akranlarıyla ortak bir dil bulmaları gerekiyor. Bu oldukça karmaşık ve uzun bir süreç olacak” dedi.

ÇEÇENYA SAKİNLERİ, SURİYE VE IRAK’TAN SEVDİKLERİNİN İADESİNİ UMUYOR

Çeçenistanlı bir sakin, “Irak’tan veya Suriye’den dönen her çocuk torunlarımın anavatanlarına döneceği umudu veriyor” dedi.

2013’te tek oğlu gizlice Suriye’ye gitmiş ve hamile karısını getirmiş. İki yıl sonra ise Musul kentinde ölmüş. Kadının kayınpederi, “Bir grup militanın dullarıyla oradan çıkmayı başardı. Sonra ne olduğunu bilemiyorum, bir yıldan fazla bir süredir onlarla hiçbir bağlantım yok, ancak bir gün torunumu görebileceğimi umuyorum. DNA testlerinden geçtim ve şimdi sadece beklemek zorundayım” dedi.

“Umarım Suriye’de doğmuş olan kızımı ve torunlarımı görmeyi umuyorum. Kocam kızımı aldatarak oraya götürdü. Birkaç yıl önce de öldü. Kızım üç çocukla yalnız kaldı. Zaman zaman temas ettik, ancak dört aydan fazla bir süredir ondan haber alamadım. Bir yıl önce eve geri dönme konusunda yardım isteyerek insan hakları savunucularımıza başvuru yaptım, ancak henüz bir şey yok. Birkaç grup iade edildi ve sonra her şey durdu. Bekliyoruz ve kötü bir şey olmadığını umuyoruz” dedi. başka bir Çeçenya vatandaşı “Kafkas Uzel” muhabirine.

“Suriye’den çocuk ve kadın getirmeye başladıklarında, çocukları ve torunları olan herkes onların eve dönmesini umuyordu. Artık bir tavır yok. Irak’lı yetkililer kadınların gitmesine izin vermiyor, çocukları ise sığınaklara gönderiyor. Suriye’de kadınların ve çocukların dışarı çıkarılmasının umurunda olmazlardı, ama özel hizmetlerimiz buna karşı çıkıyor. Bunu bana söylediler. Kadınlardan ve çocuklardan ne gibi bir olabileceğini bilmiyorum” diyor yeğeni 2014’ten beri Suriye’de olan Çeçenya  Leila’nın bir sakini.

Daha önce, Çeçenya başkanlığındaki Sivil Toplum ve İnsan Haklarının Geliştirilmesi Konseyi’nin bir üyesi olan Kheda Saratova, Rusya’nın çeşitli bölgelerinden 57 kadının ve 115 çocuğun Bağdat cezaevinde olduğunu bildirmişti.

___________________________

Kaynak: “Kafkas Uzel”, 05 Ocak 2019

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu