Diaspora Haberleri

16 Eylül Pazar Günü Kayseri’de “TRT Çerkes Açılsın” Mitingi Yapılacak

Çerkesler 16 Eylül 2018 Pazar günü saat:14.00’de Kayseri Fuar Alanı’nda “TRT Çerkes Açılsın” talebiyle bir açık hava mitingi düzenliyor.

    Uzun bir süredir TRT bünyesinde Çerkesçe yayın yapan bir tv kanalının açılması için istekte bulunan ve bunu çeşitli zamanlarda aktiviteler ve yazılı dosyalarla devletin ilgili makamlarına ileten Çerkesler, aynı taleple 16 Eylül’de bir miting daha düzenleyecek.

“Uzunyayla Haber” FB sayfasında yer alan “Uzunyayla Çerkeslerinden Çerkes Sivil Toplum Kuruluşlarına” başlığıyla yayınlanan ve miting tertip komitesi üyelerinin imzasını taşıyan çağrı metninde tüm Çerkes kurumları mitinge davet edilerek, “Bizler Türkiye’nin demokrasi birikimine inanan Uzunyayla Çerkesleri olarak, Türkiye Çerkeslerinin dili ve kültürüyle bir beka sorunu yaşadığını düşünüyoruz. Bu nedenle Çerkes dili ve kültürünün yaşatılması noktasında Türkiye Cumhuriyeti Devleti adına Cumhurbaşkanlığı makamına sesleneceğiz. Mitingimizin tek gündemi “TRT ÇERKES” kanalının açılması talebidir. Ve tek muhatabı da Türkiye Cumhuriyeti adına Cumhurbaşkanlığı makamıdır” denildi.

Miting öncesinde tertip komitesi ve toplumun çeşitli kesimlerinden katılımcılar bir araya gelerek bir değerlendirme toplantısı yaptılar. Komite üyelerinden Balkar Selçuk’un mitingin gerekçelerini ve amacını özetleyen konuşmasından sonra katılımcıların görüş ve tavsiyeleri alındı. ( Toplantı videosu için bakınız: https://www.youtube.com/watch?v=_1x8JLniTUw&feature=share )

Konu ile ilgili dağıtılan el ilanlarında da TRT İç Yayınlar bünyesinde 13 kanalda Türkçe, Kürtçe, Arapça ve İngilizce olmak üzere 4 ayrı dilde yayın yapıldığı; bunun dışında TRT Dış Yayınlar bünyesinde ise Türkçe dışında 41 dünya dilinde 24 saat internet haberciliği yapıldığı (Afganca, Arnavutça, Arapça, Ermenice, Azerice(iki alfabede),Boşnakça, Bulgarca, Çince, Hırvatça, Darice, İngilizce, Fransızca, Gürcüce, Almanca, Yunanca, Hausaca, Macarca, İtalyanca, Japonca, Kazakça, Kırgızca, Mekedonca, Malayca, Peştunca, Farsça, Portekizce, Romanca, Rusça, Sırpça, İspanloyca, Swalice, Tatarca (İki alfabede), Türkmence (İki alfabede), Urduca, Uygurca (üç alfabede), Uzbekçe.) ifade edilerek, “TRT, 41 dilde iç ve dış yayın yaparken, Çerkesçe yayın yapmamaktadır. Bu durum Türkiye Çerkesleri için oldukça rahatsız edici ve üzücüdür. TRT’nin Sırpça ve Yunanca dillerinde yayın yapması, Sahra Altı’ndaki Afrika dillerinde (Swahîlice ve Hausaca) yayın yapması, devletin bu dillere bütçe ayırması, ancak Çerkesçe yayın yapmaması anlaşılır ve kabul edilebilir değildir” denildi.

“TRT Çerkes Açılsın” mitingi tertip komitesi şu isimlerden oluşuyor: Talat Arslandok (Şogen), Yunus Canbek (Şak), Abrek Başok (Pşığuse), Erol Yavuz (Merzey), Adnan Kuş (Kuşha), Oğuz Karabulut (Şogen), İrfan Başok (Pşığuse), Selçuk Bağlar (Balkar)

Bir Yorum

  1. <> ise bence “TRT ÇERKES” olmalı; lakin “TRT ЧЕРКЕС” de değil “TRT АДЫГЭ” de

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu