Araştırma/Analiz

“Rusya parçalanırsa dünya ne olur?”

“Rusya’nın parçalanması halinde dünyada dengeler nasıl değişir?” “Russkaya semerka” adlı dergi, bu senaryonun gerçekleşmesi halinde yaşanabileceklerle ilgili ortaya atılan teorileri derledi. Novıye İzvestiya gazetesinin aktardığı haber şöyle:

ABD, AB, Çin, Ortadoğu, Ukrayna… Rusya’nın yokluğunda hangi ülke ne duruma düşer? İşte farklı senaryolar:

ABD
Rusya’nın olası parçalanmasından en karlı çıkacak ülke ABD olur. Dünyanın tüm zenginliklerini kendi kontrolüne alır. Avrupa ekonomisi tamamen ABD’ye bağlanır. Washington, Rusya yok olursa, uzay yarışında rakipsiz kalır. Bu durumda yalnızca Çin ABD’nin karşısına çıkmaya çalışabilir. BM Güvenlik Konseyi, Rusya’nın yokluğunda ABD’nin çıkarlarına göre yeniden şekillendirilir.Avrupa
AB, bugün Rusya’nın en büyük ticari partneri. Rusya pazarının tamamen kapanması Avrupa Birliği için yüz milyarlarca euro’luk kayıp yaratır. Rusya’nın yokluğunda Avrupa’ya ciddi göçmen akışı yaşanır. AB, bunun önüne geçmek için faşist yöntemlere başvurabilir.
Avrasya
Rusya’nın çökmesi Avrasya bölgesinde kaos yaratır. Çeçenistan ve Rusya’nın diğer Müslüman bölgeleri bağımsızlık kazanır. Finlandiya, Karelya’yı ilhak eder. Romanya, Moldova’yı işgal eder. Tibet, Hindistan’ın yardımıyla bağımsızlık kazanır. Tayvan, Çin’de etki alanını genişletir. Rusya olmadan Ermenistan yaşayamaz.

Çin
Rusya yok olursa, Batı’nın karşısında rakip olarak bir tek Çin kalır. Ancak Rusya’nın desteğinden yoksun kalan Çin, çok uzun süre ayakta kalamaz.

Ortadoğu
Batı, Rusya’nın yokluğunda Ortadoğu’daki hedeflerine ulaşabilir. İran, Irak, Suriye ve Türkiye sınırlarında ABD eliyle ‘Kürdistan’ı meşru kılınabilir.
Belarus
Rusya’nın desteğinden yoksun kalan Belarus’ta Lukaşenko ve ülkesi zor duruma düşer.Ukrayna
Rusya’nın gitmesiyle Ukrayna da dağılabilir. Avrupa’nın doğusunda, geniş toprağa sahip, yoğun nüfusu olan Ortodoks Slav bir ülke Batı’nın işine gelmez.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu