Federasyondan HaberlerHaberlerYılmaz Dönmez

Çerkes-Fed ve İ.Ç.D. İftar Programına Yoğun Bir Katılım Oldu.

Çerkes Dernekleri Federasyonu ve İstanbul Çerkes Derneği tarafından 02 Haziran 2018 Cumartesi akşamı Fatih Belediyesi Cankurtaran Sosyal Tesislerinde iftar yemeği verildi.

Çerkes-Fed ve İ.Ç.D. tarafından düzenlenen iftar programına Çerkesler çok yoğun bir ilgi gösterilmiş olup tertip komitesi tarafından katılması beklenen misafir sayısı, beklentilerin iki katı kadar olmuştur. İftar programına birçok sivil toplum örgütü yönetici ve üyeleri ile birlikte İstanbul ve civarındaki Çerkeslerin yanı sıra Suriyeli Çerkes kardeşlerimiz de katılmıştır.

İftar yemeğinden sonra Hatko Kadir Besler hoca tarafından katılımcılara kısa bir Kur’an-ı Kerim tilaveti okunduktan sonra Adigece dua ettirilmiştir.

İstanbul Çerkes Derneği Başkanı Vahip Küçükyedek; Programa katılım konusunda tahminlerinin üzerinde bir katılım gerçekleştiğini, bu durumun kendilerini son derece memnun ettiğini ve yoğunluk nedeniyle bazı küçük aksaklıkların yaşandığını belirtmiş ve özür dilemiştir. Daha sonra hep böyle güzel ve hayırlı vesileler ile bir araya gelmeleri dileği ile katılımcılara teşekkür etmiştir.

Daha sonra söz alan Çerkes Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Nusret Baş’ın yaptığı konuşma esnasında zaman zaman duygulu, zaman zaman coşkulu anlar yaşanmıştır. N.Baş yaptığı konuşmada;

Mayıs ayının Çerkes Halkı için sevinç ve hüznün bir arada yaşandığı bir ay olduğunu vurgulamıştır. Bu yıl 11 Mayıs 1918 tarihinde Çerkeslerin ilk defa anavatanlarında kurmuş oldukları Kuzey Kafkasya Cumhuriyetinin kuruluşunun 100’ncü yıl dönümü nedeniyle Federasyon olarak bir dizi etkinlik yaptıklarını ve 2016 yılında 11 Mayıs’ı Çerkes halkının “Ulusal Bağımsızlık Bayramı” olarak ilan ettiklerini belirtmiştir. Ayrıca 21 Mayıs 1864 Büyük Çerkes Soykırımı ve Sürgününün 154’ncü yılı dolayısıyla Taksim’de Rus Konsolosluğu önünde bir anma etkinliği gerçekleştirdiklerini, yine Mayıs ayı içerisinde; Gönen-Manyas Çerkeslerinin sürgüne gönderildiğini ve Drau katliamının yine Mayıs ayında yaşandığını ifade etmiştir. Bugün Çerkes halkının dilini ve kültürünü kaybetmekle karşı karşıya olduğunu ve bu olumsuz gidişin tersine çevrilmesi konusunda, Çerkeslerin anavatanları dışında birlikte yaşadıkları ülkelerin ve bu günkü Rusya Federasyonun büyük sorumlulukları olduğunu belirtmiş ve Çerkeslerin demokratik hak ve taleplerinin bir an önce karşılanması gerektiğini vurgulamıştır.

Konuşmaları müteakip katılımcılar Sosyal Tesisin bahçesine geçerek çay eşliğinde tanışma ve sohbet etme imkânı bulmuştur. Misafirlerin saat 24.00 sularında dağılması ile birlikte program sona ermiştir.

Çerkes Dernekleri Federasyonu

       

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu