Diaspora Haberleri

MİLLETVEKİLLERİ AK PARTİLİ BAYBATUR ve MHP’li USTA’DAN SÜRGÜN ve SOYKIRIM MESAJLARI

AK Parti Manisa Milletvekili Murat Baybatur ve MHP Grup Başkan Vekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta  21 Mayıs 1864’de gerçekleştirilen Çerkes Soykırım ve Sürgününün 154. Yıldönümünde birer mesaj yayınladılar.

Rus İmparatorluğu’nun Kafkasları istilası, işgali ve ilhakı sırasında meydana gelen çarpışmalarda ve 21 Mayıs 1864’teki nihai ateşkesten sonra yürütülen sistematik baskı ve katliamlar neticesinde 1,5 milyon Çerkes’in anavatanlarından ayrılmak durumunda bırakıldığını vurgulayan AK Parti Manisa Milletvekili Murat Baybatur, Çerkes halkının yaşadığı nefyin, modern çağın en acımasız sürgünlerinden biri olduğunu belirtti.

Sürgün sırasında yol şartları, salgın hastalıklar, açlık gibi nedenlerle resmi olmayan rakamlara göre 400 bin ila 500 bin arasında Çerkes’in hayatını kaybettiğini ifade eden Baybatur, Osmanlı topraklarına hicret eden Çerkeslerin, Ürdün, Suriye, Mısır, Filistin ve Lübnan gibi bölgelere göç ettiğini, günümüzde ise dünya üzerindeki Çerkeslerin yaklaşık yüzde 80’inin Türkiye’de yaşadığını söyledi.

Tarihe “Çerkes Sürgünü” olarak geçen ve her yıl 21 Mayıs’ta anılan büyük felaketin, öz vatanlarından sürgün edilen Çerkeslerin hafızalarına kazındığını ve kalplerinde derin yaralar açtığını belirten Baybatur, mesajında şunları kaydetti: “Atalarımız, Şeyh Şamil gibi nice kahraman komutanların önderliğinde Kafkasya’daki soykırım ve emperyalizme karşı destansı bir mücadele vermiştir. 300 yılı aşan savaşların ardından bir sürgün, bir hicret yaşamıştır. Cennet mekân Sultan Abdulaziz Han döneminde bu kadim Anadolu toprakları, bizlere Kafkasya’dan gelen Çerkeslere kucak açmıştır. Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılmasıyla Kurtuluş Savaşı başta olmak üzere bu vatan için canıyla, kanıyla mücadele eden, modern Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasına öncülük etmiş temel unsurlardan biri olan ve Türkiye’nin gelişip güçlenmesine büyük katkılar sağlayan biz Çerkesler; vatanın ne kadar kıymetli olduğunu, devletin ne kadar kıymetli olduğunu, hür ve bağımsız yaşamanın, inanç özgürlüğünün ne kadar kıymetli olduğunu bilerek güçlü bir Türkiye için bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da her türlü katkıyı vermeye ve bu güzel vatanın bölünmez bütünlüğünü korumak adına canımızı feda etmeye hazırız.”

21 Mayıs’ın Çerkeslerin uğramış oldukları soykırım ve sürgünün tarihsel simgesi olduğunu vurgulayan Baybatur, bu büyük trajedide yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet, başta Türkiye olmak üzere dünyanın dört bir yanında yaşayan torunlarına başsağlığı diledi.

 USTA: ‘ÇERKES SOYKIRIMI ASLA UNUTULMAYACAK’

Çerkes Soykırım ve Sürgünü ile ilgili bir açıklama yapan MHP Grup Başkan Vekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta da, ‘Büyük Çerkez Sürgünü ve Soykırımı’nın, tarihin gördüğü en büyük zulümlerden biri olduğunu belirterek, “Hiçbir milletin bir daha bu tür acılar yaşamamasını temenni etmiyorum” dedi

MHP Samsun Milletvekili Erhan Usta, tarihin gördüğü en büyük acılardan olan Büyük Çerkez Sürgünü ve Soykırımı dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Usta, 154 yıl önce sürgün ve soykırıma maruz kalan Çerkeslerin yaşadıklarının asla unutulmayacak bir acı olduğunu ifade etti. MHP’li Usta, yaşadıkları tüm sıkıntılara rağmen Çerkeslerin ayakta kalmayı başardıkları, varlık ve kimliklerini koruduklarını belirtti.

ÇERKESLER TARİHE GEÇTİ
İnsanlığın, bir daha böyle katliam ve soykırımlar olmaması için geçmişle yüzleşmesi gerektiğini belirten Erhan Usta, şunları söyledi: “Müslüman Kafkas halklarının maruz kaldığı bu sürgün ve soykırım, tarihin en acımasız ve karanlık sayfalarından birisini teşkil etmektedir. Özgürlüğüne, bağımsızlığına, inançlarına ve değerlerine son derece bağlı olan Çerkesler, bir buçuk milyon dolayında şehit verdiler. Sağ kalanlar ise ana yurtlarını, sahip oldukları her şeyi bırakıp, doğup büyüdükleri toprakları terk etmek zorunda kaldılar, uzun bir sürgüne mahkûm edildiler. Bu insanlık dışı olayda Çerkesler, zulme ve işgale karşı verdikleri kahramanca mücadele ile de adeta destan yazdılar ve asla unutulmayacak şekilde tarihe geçtiler.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu