Diaspora Haberleri

Adige Dili Günü İstanbul’da Yoğun Katılımla Kutlandı

Onbeş Çerkes Derneğini’nin desteğiile düzenlenen “Adige Dili Günü” programı İstanbul Bahçelievler’de Nurettin Topçu Kültür Merkezi Salonu’nda Cumartesi günü gerçekleştirildi.

Bersey Wumar’ın hazırlayıp 14 Mart 1853’de yayımladığı Adige Alfabesi ile Adige dilinin tekrar yazılı hale gelmesinin 165’nci yıldönümü münasebetiyle düzenlenen geceye ilgi oldukça büyüktü. Sunuculuğunu İshak Akbay ve Bedanıko Zamira’nın yaptığı program Thamate Bahaddin Zabun’un yaptığı xoh ile başladı. Ardından Alaaddin Bayram günün ehemmiyetine vurgu yapan bir konuşma gerçekleştirdi. Bilahare selamlama konuşması yapmak üzere kürsüye davet edilen Çoğulcu Demokrasi Partisi Genel Başkanı Faruk Arslandok, Düzce Üniversitesi Adige Dili ve Edebiyatı Öğretim Üyesi Wınerekho Mira ve Çerkes Dernekleri Federasyonu Başkanı Nusret Baş Adige Dili Günü’ne dair düşüncelerini de paylaştıkları birer selamlama konuşması yaptılar.

Program Akışı içersinde Çerkes Kadınları Teavün Cemiyeti Korosu, Murat Özden, Miray Atalay,  Bedanıko Zamira, İshak Akbay şarkılarıyla; Teşeva Svetlana, Yılmaz Dönmez, Alaaddin Bayram, Hızelh Merve şiirleriyle sahne aldılar.  Programın son bölümünde Çerkes Dernekleri Federasyonu Otej Tiyatro Topluluğu Adiğe dilinin günümüzdeki sorunları ve yaşama mücadelesini konu alan didaktik bir oyun sergiledi.

Programın sonunda Çerkes Dernekleri Federasyonunca bu yıl ihdas edilen ve bundan sonra her yıl bir kişiye verilecek olan “Ahmet Cavid Paşa Adige Diline Hizmet Ödülü”nün birincisi, Adige dilinin yaşatılmasına yönelik fonksiyonel çalışmalar dikkate alınarak Konya’da kurulu bulunan Adige Dil Derneği’nin Başkanlığını da yürüten Ali İhsan Tarı’ya verildi. Tarı’ya plaketini Çerkes Dernekleri Federasyonu Başkanı Nusret Baş takdim etti.

Gece, programa katkı sunanlara çiçek takdim edilmesi ve hep birlikte aile fotoğrafı verilmesiyle sona erdi.

                         

 

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu