Diaspora Haberleri

VATANIM SENSİN DİZİSİ ve KANAL D’ye KINAMA

Kanal D’de yayımlanan ‘Vatanım Sensin’ adlı dizideki ‘Dağıstanlı’ karakteri ile Çerkes Ethem’in kastedilmesi ve tarihi gerçeklerle bağdaşmayan olayların izleyiciye sunulması sebebiyle hazırlanan basın bildirisidir.

ÇERKES DERNEKLERİ FEDERASYONU
ABHAZ DERNEKLERİ FEDERASYONU
BİRLEŞİK KAFKASYA DERNEKLERİ FEDERASYONU

Tarihin, dizilerden öğrenildiği şu dönemde, tarihle bağdaşmayan, gerçeği yansıtmayan, tamamen düzmece olayları reyting uğruna izleyiciye sunmak asla kabul edilemez. Bu bağlamda ‘Vatanım Sensin’ dizisinde, İstiklal Mücadelesi Kahramanı Çerkes Ethem’in vatan haini gibi gösterilmesini reddediyor, sorumluları şiddetle kınıyoruz.

Kuzey Kafkas Toplumu, hem Osmanlı Devleti, hem de Türkiye Cumhuriyeti döneminde devletin ve ordunun her kademesinde başarıyla görev almış ve almaya devam etmektedir.

Kuzey Kafkas Toplumu Osmanlı Devleti’nden Cumhuriyet’e geçiş dönemi olan Kurtuluş Mücadelesi’nde de etkin görev alarak Kuvay-i Milliye Ruhunu oluşturmuş, mücadelenin kazanılmasında en etkili unsurlardan biri olmuştur.

Kuzey Kafkasya Kökenli komutan ve mebuslardan Rauf Orbay, Bekir Sami Kunduk ve daha niceleri gibi Çerkes Ethem de kurtuluş mücadelesinin baş aktörlerinden biri olmuştur. Çerkes Ethem oluşturduğu Kuvayı Seyyare birliği ile düzenli ordu kurulana dek hem düşmana korku salmış, hem de Mebusan Meclisi’nin koruyucusu olmuştur.

Çerkes Ethem’e iade-i itibar yapılması gerekirken, böylesine tarih bilmez bir derlemenin ülke genelinde yayın yapan bir kanalda gösterilmesi  Türkiye’de yaşayan Kuzey Kafkas Toplumunu rencide etmiştir.

‘Vatanım Sensin’ dizisinin senaristinden, yapımcısından ve yayıncı kuruluşundan ivedilikle Kuzey Kafkas Toplumundan özür dilemesini ve yaptıkları kabul edilemez yanlışı düzeltmelerini bekliyoruz.

Tarihin, gerçek karakterlerle anlatıldığı bu dizide “olay, kurum ve karakterler hayal ürünüdür” diyerek sorumluluktan kaçılacağını düşünmek büyük bir yanılgıdır.

Toplumu yanıltan, izleyicide kin duygusu uyandıran, gerçek dışı bu sahneleri Kuzey Kafkas Toplumu adına kınıyor, konunun takipçisi olacağımızı kamuoyu ile paylaşıyoruz.

3 Yorum

  1. “Dağıstanlı” karakteri politik ve çok ince düşünülmüş bir teşmildir Ethem Bey’in “-Çerkes- Ethem” oluşuna; milyonlarcanın içerisine onbinlerce Dağıstan kökenliyi kızdırmayı göze alarak. Bu bir ilke de vesile olmuştur: Dağıstan kökenliler 24 Şubat 2018 günü ilk defa Dağıstan Cumhuriyeti bayraklarıyla Yalova’da basın açıklaması düzenlemişlerdir. Bu Dağıstan kökenlilerin salt “Dağıstanlı” kimliğiyle Türkiye’deki ilk siyasi aktivitesidir. Tabi ki Çerkes-Fed’in eleştirisini bileyen hususun Doğan medyasına muhalif olma isteği olduğu açıktır. “Kafkasyalı”ya değil “Dağıstanlı”ya yapılacak kötü bir yakıştırmanın hiçbir şeyi değiştirmeyeceğini onbinlerceyi incitenin milyonlarcayı da inciteceğini beyanınızı kutluyorum. Bu olayın daha da hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.

  2. Aşağıdaki metin 18.02.2018 tarihinde kanalın izleyici temsilcisi mailine tarafımca gönderilmiştir.
    “Vatanım sensin dizisinde Dağıstanlı karakteri ile bu karaktere yazılan rollerin, dönem dizi olması ve çok sayıda izleyicisinin bulunması dikkate alındığında, gerçek olaylarla alakası olmayan olay, söz ve davranışların, gerek ülkemizde yaşayan dağıstanlıları gerekse karakterin temsil ettiği açık olan Çerkez Ethem nedeniyle tüm çerkezleri rencide ettiğini ayrıca ve özellikle vurgulamak isterim. Dizideki bu karakterin açık bir şekilde toplumu böldüğünü ve yapılanın bu anlamda suç niteliği taşıdığını düşündüğümden dizideki karakteri bu şekli ile kamuoyuna sunan başta senaryo yazarı, yapımcı ve buna izin veren kanal yönetimini kınadığımı, ülkesini ve milletini seven bu aziz vatan için binlerce şehit vermiş çerkez toplumunun ve türk ulusunun bir ferdi olarak belirtir ve uygulamaya derhal son verilerek durumu düzelten açıklamaların yapılmasını talep ederim.”
    İlhan TEMEL

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu