Kafkasya Haberleri

Hükümeti Görevden Alan Vasiliev, Dağıstan’da ‘Oyunun Kurallarının’ değiştiğini söyledi

Dağıstan Cumhuriyeti Başkanı Vladimir Vasiliev Rus NTV’ye verdiği röportajda, Dağıstan’daki iktidar sisteminin, yolsuzluklara mani olacak şekilde yeniden inşa edileceğini söyledi.

Uzun yıllar boyunca Dağıstan’da, yasa ve kanunların menfaatlere göre uygulandığı bir sistem kurulduğunu söyleyen Vasiliev, “Uygun olmayan gaz borusunu rüşvetle açtırdılar, elektrik bağlantısını da yaptılar. Şimdi de şaşıyorlar: neden kısa devre oldu, neden ev ya da köy yandı diye” dedi.

Resmi kayıtlara göre, ülkedeki benzer pek çok sorunun 1990’larda çözüldüğü halde Dağıstan’da her şeyin aynı kaldığını söyleyen Vasiliev, sadece yolsuzlukla ilgili sorunları çözmenin de gerçekçi olmadığını belirtti. Vasiliev,  Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin’in “işleri ciddiye aldığını” ve adaleti söz olmaktan çıkarıp artık hayata geçirdiğini vurguladı.

Bilindiği gibi 5 Şubat’ta FSB subayları, Dağıstan geçici başbakanı Abdüsamad Gamidov ile iki bakan yardımcısı ve cumhuriyet eski eğitim ve bilim bakanının da içinde olduğu yedi kişiyi gözaltına almış, tutuklular özel uçuşla Moskova’ya götürülmüştü.

Bu gelişmelerin ardından Dağıstan Başkanı Vladimir Vasiliev de Dağıstan hükümetini görevden almıştı. Dağıstan hükümetinin yeni başkanlığına Tataristan Ekonomi Bakanı Artem Zdunov’a atandı. Zdunov Dağıstan Cumhuriyeti Halk Meclisi tarafından onaylandıktan sonra resmi olarak başbakanlık koltuğuna oturdu. Anatoly Karibov da başbakan yardımcılığı görevine getirildi.

Öte yandan soruşturma süreci tamamlanıncaya kadar köy yönetimleri başkanlarından hükümet üyelerine kadar her seviyedeki Dağıstan yetkililerinin ülkeyi terk etmeleri yasaklandı.  Sınır Muhafızları da konuyla ilgili olarak bilgilendirildi.

Soruşturması süren zanlılar bütçeden 100 milyon rubleyi zimmetlerine geçirmekle suçlanıyor. Savcılığın yaptığı incelemeler sonucu  70’ten fazla ceza davası ve 450 kadar idari ihlal davası açıldı. 2.400’den fazla da yasaların ihlal edildiği belirlendi.

Öte yandan Rusya Genel Savcısı Yuri Chaika Cumartesi günü Dağıstan’a bir çalışma gezisi yaptı. Dağıstan başkanı Vasiliyev’in katılımıyla düzenlenen çalışma toplantısında cumhuriyetin yeni başsavcısı Denis Popov da basına tanıtıldı.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu