Kafkasya HaberleriŞiir

Adige Ulusal Şairi Alim Keşoko Nalçik’te Anıldı

Kabardey-Balkar Cumhuriyeti’nin ulusal şairi ve nesir yazarı Alim Keşeko 17. ölüm yıldönümünde anıldı. Anma programı  Keşoko’nun (1914-2001) Nalçik’teki anıtı önünde dün gerçekleştirildi.

Etkinliği açan Kaberdey Balkar Cumhuriyeti Kültür Bakanı Mukhadin Kumakhov, “Alim Keşoko’yu anarak, onun felsefesini ve bize bıraktığı harika kültürel mirası hafızalarımızda tazeliyoruz.  Şairin bize bıraktığı mirası samimiyetle sevmeseydik, her yıl anıtına gelerek anma programı yapmazdık” dedi.

“Klasik olmuş şahsiyetler düşünceleri ile bizi her zaman yanlarına çekecektir. Şairin en güzel anıları da bize bıraktığı şiirleridir” sözleriyle Keşoko’nun şiirine dikkat çeken Kumakhov kendisinden şu dizeleri okudu:

“Şafak değil,

İnsanlara karşı nezaket ve sevgi

herkese dilerim,

gökyüzünün bardaktan içilmesini.”

Daha sonra söz alan Kabardey Balkar Halk Şairi Ahmat Sozaev de A. Keşoko’ya ithaf ettiği şiirlerini okudu. A. Sozayev, “Bugün ışıltılı bir gün. Tertemiz, nezaket timsali gerçek bir insanı, harika bir yazarı anmak ve şiire daha yakın olmak için buradayız” diyerek duygularını ifade etti.

Sonraki konuşmacı Kabardey Balkar Yazarlar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Maria Kotlyarova, ulusal dillerinde önemli edebi eserler veren A. Keşoko ve K. Kuliev’in çalışmalarından Avrupa’daki edebiyatseverlerin de haberdar olmasına çok hayret ettiğini belirterek, “Okullarda ulusal dillere ayrılan zamanda azalma olduğuna dair sürekli bir tartışma var. Belki şimdi ulusal dildeki zorunlu dersleri artırmayı düşünmek gerekiyor” dedi. Kotlyarova daha sonra

elinde tuttuğu A. Keşoko’nun “Kırık At Nalı” (Сломанная подкова) adlı romanından pasajlar okuyarak kısa kritiklerde bulundu.

Diğer konuşmacı Filoloji Doktoru Khangery Bakov, A. Keşoko’nun Rus edebiyatında da önemli bir yeri bulunduğunu söyleyerek, “O, insanlara doğru yolu göstermek istedi, ancak biz hala nereye gittiğimizi bilmiyoruz; çünkü onların ışığından yeterince yararlanmıyoruz” dedi.

Etkinliğe katılan ve söz alan milletvekili Hasan Odizhev de, A. Keşoko’nun ülke edebiyatında sahip olduğu öneme değindi.

Etkinliğin sonunda, sanatına duydukları saygının bir araya getirdiği hayranları yanlarında getirdikleri çiçekleri Keşoko’nun anıtına bırakarak sanatçıya karşı vefa duygularını gösterdiler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu