Diaspora Haberleri

Erciyes Üniversitesi Çerkes Dili ve Kültürü Anabilim Dalı Öğretime Başlıyor

Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi bünyesinde açılan Çerkes Dili ve Kültürü Anabilim Dalı nihayet 2018-19 öğretim yılı için öğrenci alabilecek.

Erciyes Üniversitesi Rektörlüğü’nün, Edebiyat Fakültesi bünyesinde bölüm ve anabilim dalı açılması konusundaki teklifi 23/11/2011 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında incelenmiş ve adı geçen fakülte bünyesinde Kafkas Dilleri ve Kültürleri Bölümü ile ona bağlı Çerkes Dili ve Kültürü Anabilim Dalı açılmıştı. Ancak, Yüksek Öğretim Kurulu kararınca “bölümlere öğrenci almak için en az üç öğretim üyesi olması” şartı sağlanamadığı için bugüne kadar eğitime başlayamamıştı.

Kayseri Kafkas Derneği’nin web sayfasında yer alan bilgiye göre, öğretim üyeleri Prof. Dr. Yiwan Zaual, Doç. Dr. İnchie İrina, Öğr. Gör. Paşti Madina ve Öğr. Gör. Kumuk Marina’nın  09.01.2018 tarihinde Kayseriye gelerek görevlerine başlamaları ile Çerkes Dili ve Kültürü Anabilim Dalı’nın açılmasının önündeki engel de kalkmış oldu.

Buna göre Erciyes Üniversitesi, Çerkes Dili ve Kültürü Bölümü 2018-2019 eğitim öğretim yılında öğrenci alımı yaparak aktif hale geçmiş olacak.

Bilindiği gibi Türkiye’de akademik düzeyde ilk Adıgece eğitim, 2013-2014 öğretim yılında Düzce Üniversitesinin Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde açılan “Kafkas Dilleri ve Kültürleri Bölümü Çerkes Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı”nda başlamış ve bölüm ilk mezunlarını 2016-2017 öğretim sezonunda vermişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu