Diaspora HaberleriHaberler

Artık Halk Eğitim Merkezlerinde “Adigece ve Abazaca Dil Kurları” Açılabilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından Yabancı Diller Adıǵece A-1 Seviyesi Kurs Programı hazırlanarak 29.09.2017 tarihinde yayımlanarak 12 Ekim 2017 tarihinde resmen yürürlüğe girmiştir. Yürürlüğe giren programla birlikte İl ve İlçelerdeki halk eğitim merkezlerinde Adigece ve Abazaca dil kurslarının açılmasının önü açılmıştır. Yabancı diller alanı altında yer alan Adigece A-1 Seviyesi öğretim programı ile uluslararası düzeyde standartlara uygun, yetişkin bireylere eğitim ve öğretim olanağı sunulmuştur. Söz konusu program Talim ve Terbiye Kurulunun 29/07/2016 tarihli ve 55 sayılı kararı ile kabul edilen “Yaygın Eğitim Kurumları Yabancı Diller A-1 Seviyesi Çerçeve Kurs Programına” uygun olarak hazırlanmıştır.

Programın hazırlanması aşamasında Türkiye’de yaşayan diller ve lehçeler kapsamında MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğü, Adige Dil Derneği (ADDER), Kaffed, Gürcü Kültür Derneği, Çıveneburi Derneği, Laz Derneği, Boşnak Derneği, Arnavut Derneği, Atuklu Üniversitesi koordineli olarak çalışmışlardır.

2016 Yılında Adige Dil Derneği AB 2’nci uyum paketinde Türkiyenin yükümlendiği Yaşayan Diller ve Lehçeler Eğitiminin yaygın eğitimde de kullanılması istemi ile Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bir dilekçe vererek süreci başlatmıştır. Daha sonra aynı yıl içerisinde ADDER, AB uyum paketinde düzenlenen protokolün gereğinin yapılması için MEB Öğretmen Yetiştirme Genel Müdürlüğünden, öğretmen yetiştirilmesini talep etmiştir. Talebin karşılanması için tekrar 2016 yılı sonunda Hayat Boyu Eğitim Genel Müdürü ile doğrudan birebir görüşme yapmıştır. Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünün daveti üzerine ADDER yetkilileri ile yapılan ikinci görüşmede ADDER’den Adigece Öğretim Modülün hazırlanması talep edilmiştir. ADDER tarafından 10 gün içerisinde söz konusu modül hazırlanarak teslim edilmiştir. Adigece Öğretim Modülünün Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne teslim edilmesini müteakip modül açılarak hizmete sunularak tüm Halk Eğitim Merkezlerinde Adigece Kurs verilebilmesinin önü açılmıştır. Ancak bu duruma Talim Terbiye Kurulunun kararı olmadan böyle bir programın uygulanamayacağı gerekçesi ile Talim Terbiye Kurulu itiraz etmiş ve uygulama dondurulmuştur.

2017 yılı içinde Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tüm Tükiye’de yaşayan diller ve lehçeler kapsamında tüm tarafları davet ederek gündemli toplantı yapmıştır. Toplantıda Avrupa Ortak Dil Kriterlerine Göre Kazandırılacak Dört Dil Becerisi esasına göre Hayat Boyu Öğretim Genel Müdürlüğü uzmanları ile TTK uzmanları tarafından ortak bir Program hazırlandığı ve bu programın TTK tarafından onaylandığı açıklanmıştır. Yararlanıcı taraflara bu program dağıtılmış ve 8 gün içinde taraf (dil) bu programın çerçevesini bozmadan kendi özel programlarını hazırlamaları istenmiştir. Taraflar kendi programlarını hazırlayarak Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne sunmuşlar ve tüm programlar ayrı ayrı kabul edilerek 29.09.2017 tarihinde onaylanmasını müteakip 12 Ekim 2017 tarihinde modül açılarak yürürlüğe girmiştir.

Programın genel amaçları, süresi, giriş koşulları, eğitimcilerin nitelikleri, belgelendirme, eğitim-öğretim donanımları, derste kullanılacak araç-gereçler gibi programın uygulanmasına ilişkin açıklamaların tümü aşağıda linki verilen YABANCI DİLLER ADIǴECE A-1 SEVİYESİ KURS PROGRAMI’nda sunulmuştur.

http://hbogm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kurslar/Yabanc%C4%B1%20Diller_Ad%C4%B1gece%20A1%20Seviye.pdf

Bu konudaki Bakanlık Açıklaması aşağıda olduğu gibidir;

Kurs Programı Onayları (29.09.2017)

Bakanlık Makamının 29.09.2017 tarihli ve 15423715 sayılı onayıyla; 21 yeni kurs programı hazırlanmış, uygulamadaki 7 kurs programı güncellenmiş ve 2 kurs programı uygulamadan kaldırılmıştır. Ayrıca tüm halk oyunları kurs programlarının eğitici nitelikleri değiştirilmiştir.

Bakanlık Makamının 29.09.2017 tarihli ve 15423715 sayılı onayıyla; 21 yeni kurs programı hazırlanmış, uygulamadaki 7 kurs programı güncellenmiş ve 2 kurs programı uygulamadan kaldırılmıştır.

Yabancılara Türkçe Öğretimi (6-12 yaş) 1., 2. ve 3. Seviye; Yabancılara Türkçe Öğretimi (13-17 yaş) 1., 2. ve 3. seviye kurs programlarının program süresi ve içeriği başlıklı maddesindeki ´´Haftalık ders saati dağılımı, günlük 4 saati geçmemek üzere eğitim merkezinin fiziki durumu, başvuran kişi sayısı ve uygunluk saatleri göz önünde bulundurularak kurs eğitim merkezi müdürü ve kurs zümre öğretmenleri tarafından kararlaştırılır.´´ ibaresindeki 4 sayısının 5 olarak güncellenmesine; Curling kurs programının güncellenmesine, Eğitim ve öğretim kurumlarında okutulacak yabancı diller, yabancı dille eğitim ve öğretim yapan okullar ile Türk vatandaşlarının günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları farklı dil ve lehçelerin öğreniminin tabi olacağı esasların düzenlendiği 2923 sayılı Yabancı Dil Eğitimi ve Öğretimi ile Türk Vatandaşlarının Farklı Dil ve Lehçelerinin Öğrenilmesi Hakkındaki Kanuna uygun olarak A1, A2, B1 seviyelerinde hazırlanan ve ekte sunulan Arnavutça, Boşnakça, Abazaca, Adigece, Lazca, Gürcüce kurs programlarının (18 kurs programı) Genel Müdürlüğümüze bağlı olarak faaliyet yürüten yaygın eğitim kurumlarında uygulanmasına,

Çalışmaları tamamlanan ve yeni hazırlanan 3 (üç) kurs programının Genel Müdürlüğümüze bağlı olarak faaliyet yürüten yaygın eğitim kurumlarında uygulanmasına karar verilmiştir.

Bakanlığımıza bağlı ortaokul ve imam hatip ortaokullarında okutulan ve seçmeli dersler arasında yer alan “Yaşayan Diller ve Lehçeler” dersine yönelik istişare toplantısı Genel Müdürlüğümüz koordinesinde 17 Mart 2017 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilmiştir.

Genel Müdürlüğümüz Programlar ve Öğretim Materyalleri Daire Başkanlığı tarafından koordine edilen ve Genel Müdürümüz Sayın Dr. Cem GENÇOĞLU’nun başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, bu ders kapsamında okutulan derslerin öğretim programı ve materyal çalışmaları için iş birliği yapılan kurum ve kuruluşlardan Mardin Artuklu Üniversitesi, Trakya Üniversitesi, Ankara Kafkas Dernekleri Federasyonu, İstanbul Laz Enstitüsü, Konya Adıge Dil Derneği, İstanbul Gürcistan Dostluk Derneği ve İstanbul Gürcü Kültür Evi’nin karar almaya yetkili temsilcileri katılmışlardır. Yaşayan Diller ve Lehçeler dersi kapsamında okutulan Abazaca, Adıgece (Kiril), Adıgece (Latin), Arnavutça, Boşnakça, Gürcüce, Kurmancca, Lazca ve Zazaca için hazırlanmış olan öğretim programları ile materyallerinin durumu, eğitimde niteliği artırmak amacıyla yapılabilecek çalışmalar, bahsi geçen kurum ve kuruluşlarla imzalanmış protokol ve sözleşmeler ele alınmıştır. Toplantıda ilgili kurum ve kuruluş temsilcileri tarafından, yapılan çalışmalara yönelik detaylı açıklamalarda bulunulmuş ve bundan sonraki çalışma planları ile ilgili düşünceler belirtilmiştir.

Genel müdürümüz Sayın  Dr. Cem GENÇOĞLU, Türkiye’de dil öğrenmenin özellikle de bu dilleri öğrenmenin başka edebiyatlara ve başka okuma biçimlerine kapı açacağını, çocukların  dilleri ne kadar zenginleştirilirse  zihinlerinin de o kadar geliştirileceğini ve bu ve benzer dillerin yaşatılması için Bakanlığımızın gerekli çalışmaları yapacağını dile getirmiştir.

Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Ali Rıza ALTUNEL, Yaşayan Diller ve Lehçeler dersini okullarımızda okutacak eğitmenlerin yetiştirilmesi yönünde Bakanlık adına yapılacak çalışmaların önemli olduğunu ve bunun ilgili kurum ve kuruluşlarla istişare halinde yürütülmesi gerektiğini belirtmiştir.

Bakanlık temsilcileri ile davetlilerin bundan sonra yapılacak çalışmalara yönelik görüş, öneri, dilek ve temennileri ile  toplantı tamamlanmıştır.

 

 

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu