HaberlerKafkasya Haberleri

FULL STORY… Gvaşe’nin Mahkeme Binasına Ulaşmaması İçin Binbir Engel Çıkarıldı

Çerkes haklarının cesur savunucusu Ruslan Gvaşe, 5 Ekim’de yapılacağı tebliğ edilen temyiz duruşmasının görüşüleceği mahkemeye ulaşmak için yola çıkınca, uyduruk gerekçelerle önüne binbir engel çıkarıldı. Ancak Ruslan Gvaşe güçsüz bedeniyle bu engelleri bir bir aşarak yeni çarların oyununu bozdu. Bunun üzerine mahkeme ileri bir tarihe atıldı.

  Soçi Lazarevsky Bölge Mahkemesi 2 Haziran’da yaptığı duruşmada Ruslan Gvaşe’yi 21 Mayıs’ta izinsiz gösteride konuşma yaptığı gerekçesiyle  10.000 ruble para cezasına çarptırmıştı. 2 Ağustos’ta Krasnodar bölge mahkemesi cezayı bozarak dosyayı Lazarevsky bölge mahkemesine iade etmiş, ancak 30 Ağustos’ta Lazarevsky bölge mahkemesi cezayı onamıştı. Bunun üzerine Gvaşe 11 Eylül’de mahkemenin bu kararını protesto için süresiz açlık grevine başladı.  Gvaşe’nin avukatı tekrar üst mahkemeye müracaat ederek karara bir kez daha itiraz etti. Bunun üzerine kendilerine duruşmanın 5 Ekim’de gerçekleştirileceği bildirildi.

Ancak 4 Ekim günü mahkemenin internet sayfasına, duruşmanın 16 Ekim tarihinde görüleceğine dair bir belge düştü. Bu belge Gvaşe ve avukatı için sürpriz oldu. Çünkü mahkemeye 24 saatten az süre kalmasına rağmen kendilerine tebliğ edilen bir bilgi yoktu. Bunun bir oyun olabileceğini düşünerek 5 Ekim’deki duruşmaya mutlaka katılma kararı aldılar. Hukuki süreci dikkatle takip eden ve Ruslan Gvaşe’ye haksızlık yapıldığını düşünen Abhazya, Karaçay Çerkes, Maykop ve Nalçik’li duyarlı pek çok insan geceden Krasnodar’a doğru yola çıkarken, Abhazya idaresi de Ruslan Gvaşe’ye bir ambulans tahsis etti.

4 Ekm sabahı ambulans Gvaşe’yi Şeheceydeki evinden alarak davayı takip etmek isteyenlerle birlikte Krasnodar’a doğru yola çıktı. Ancak Ruslan Gvaşe ve beraberindekiler 09.54‘de Soçi il sınırı Magri kontrol noktasında polis tarafından durdurularak Krasnodar’a gitmelerine engel olundu. Trafik polisleri, Abhazya Sağlık Bakanlığı’nın Gvaşe’yi Soçi’den Krasnodar’a götürmek için tahsis edilen ambulansın izin belgelerinin yeterli olmadığını ileri sürerek aracın yolculuğuna devam etmesine izin vermediler. Ambulans şoförü de FSB tarafından gözaltına alındı.

Ambulanstan indirilen ve hastaneye götürülmek istenen Ruslan Gvaşe, tıbbi yardıma ihtiyacı olmadığını, Krasnodar’da sağlık kurumuna gitmeyi planladığını, akrabası olan tıp doktorunun Tuapse’de kendisine eşlik edeceğini söylemesine rağmen dinlenmeden zoraki hastaneye götürüldü. Beraberinde yol alanlar ise yasal olarak maksimum tutma süresi olan üç saat süreyle bekletilip saat 13.16’ da serbest bırakıldılar.

O anda Gvaşe’nin mahkemeye katılımının engellenmeye çalışıldığı düşünüldü ki, aktivistin avukatı Marina Dubrovina’e “bu uygulama Rusya’da çok yaygın” diyerek şüphelerinin dayanaksız olmadığını ifade etti. Dobrovina, Krasnodar’da kendisinin mahkemeye gidip, Gvaşe’nin davasının yokluğunda görülmesi için dilekçe vermesinin beklendiğini söyledi.

Rus yetkililer üç saatlik bir gecikme sonrasında ambulansı alıkoyarak Gvaşe’nin başka bir araçla Krasnodar’a yolculuğuna devam etmesini istediler. Ruslan Gvaşe başka bir araçla yola devam etti. Ancak Gvaşe Ruslan ve yanındakiler 14.20 itibariyle Tuapse’de “güvenlik ve kontrol” bahanesiyle tekrar zorla beklemeye alındılar.
Aynı şekilde Çerkes cumhuriyetlerinden Krasnodar’a Gvaşe Ruslan’a destek amaçlı hareket eden bazı Çerkesler de FSB tarafından alıkonuldu.

Bu esnada Krasnodar Bölge Mahkemesi, Çerkes Şapsığ Konseyi eski başkanı 67 yaşındaki Ruslan Gvashev’in daha önce 5 Ekim’de yapılması planlanan temyiz duruşmasının 16 Ekim tarihine ertelendiğini resmi olarak duyurdu. Gvaşe’nin avukatı Marina Dubrovina mahkemenin ertelenmesiyle ilgili bilginin kendilerine o saat ulaştığını açıkladı.
Bu arada Gvaşe’nin duruşmasını takip etmeye gelenlerin sayısı  gittikçe arttı ve Gvaşe’nin polis tarafından tutulmasına karşı protestolarda bulunmaya başladılar. Gösteri sonrasında polis Ruslan Gvaşe’yi serbest bırakmak zorunda kaldı.

Ruslan Gvaşe burada destekçileriyle bir toplantı yaptı. Toplantı Krasnodar Bölge Mahkemesi yakınında ve 200’ün üzerinde destekçinin katılımıyla gerçekleştirildi. Gvaşe katılımcılara spontane gelişen eylemin muazzamlığı karşısında büyük şaşkınlık duyduğunu belirtti ve burada kendisine yapılan ısrarlı ricalar üzerine de açlık eylemini durdurduğunu açıkladı.

Tüm bu süreçlerde Ruslan Gvaşe ile birlikte olan Xuşt Nurbi Çerkes Fed’e yaptığı açıklamada, Gvaşe’nin Kafkasya’nın her yerinden gelen 500 civarındaki destekçiyi gördükten sonra eylemini sona erdirme kararı aldığını söyledi. Nurbi’nin verdiği bilgiye göre Gvaşe yaptığı açıklamada, “Bu mücadeleyi neden verdiğimi herkes biliyor. Çerkes halkında bir uyanış başladı. Sesimizi dünyaya duyurduk ve eylem maksadına ulaştı. Destek veren herkese teşekkür ederim. Bu tablodan sonra ben de eylemimi sona erdiriyorum. Burada toplanan arkadaşlardan da hiçbir provokasyona gelmeden Çerkes asaletine yaraşır şekilde dağılmalarını rica ediyorum” dedi.

Bunun üzerine kalabalık olaysız bir şekilde dağıldı.

Ruslan Gvaşe’nin gelişmeler hakkında yarın (Cuma günü) internet üzerinden canlı yayında bir açıklama yapması bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu