Diaspora Haberleri

Diasporadan Gvaşe’ye Destek İçin Dönüşümlü Açlık Eylemi Başlatıldı

Rusya mahkemelerinin hukuksuzluğunu protesto için açlık eylemi başlatan Ruslan Gvaşe’ye destek için Apsuvara-Kiaraz Abaza Gençlik Grubu’nun önayak olmasıyla İstanbul’da düzenlenen bir toplantı ile açlık eylemi başlatıldı.

Salı akşamı Çerkes Dernekleri Federasyonu binasında yapılan toplantı sonrası başlatılan sembolik açlık eylemi 24 saatlik periyotlarla nöbetleşe sürdürülecek. 30 kişilik bir grupla yapılan basın açıklamasında Apsuvara-Kiaraz grubu’nun basın açıklamasını grup adına Serdar Baba okudu. Apsuvara Kiaraz’ın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

RUSLAN GVAŞE YALNIZ DEĞİLDİR!

Ruslan Gvaşe Çerkes halkının tanınmış kanaat önderlerindendir. Ne zaman Kafkas halklarına yönelik bir tehlike zuhur ettiyse Ruslan Gvaşe bu tehlikeye en önce göğsünü siper etmiştir.

Yıllardır birkaç arkadaşıyla birlikte Kıyı Boyu Şapsığ Çerkeslerine statü kazandırmak için verdiği mücadeleyi hepimiz çok iyi biliyoruz.

1989 yılında Kafkasya Dağlı Halklar Konfederasyonu’nun kuruluşunda Başkan Yardımcılığı görevini, 1993-1995 yılları arasında da Başkanlık görevini üstlenmiştir.

Yine 1992 yılında Abhazya işgale uğradığında okumakta olduğu okulu bırakmış, Kuzey Kafkasyalı gönüllülerle birlikte Abhaz kardeşlerinin yardımına ilk koşan kişilerden biri olmuştur. Savaşa aktif olarak katılarak, “Abhazya Kahramanı” madalyası almıştır.  

Hayatının hiçbir döneminde ulusal davadan uzaklaşmamıştır. Bu eyleme kadar Kıyı Boyu Şapsığ’da milli hafızayı canlı tutacak tüm aktivitelere katılımını sürdürmüştür.

En son, Kafkas Rus Savaşları’nın sona erişinin yıldönümü olan 21 Mayıs 2017 tarihinde Golovinka yerleşim biriminde gerçekleştirilen sürgün anma programına konuk olarak katılmış, kendisine söz verildiğinde de Kafkas-Rus savaşlarında hayatını kaybeden atalarını anan bir konuşma yaparak, sonunda bir de dua etmiştir.

Programdan birkaç hafta sonra düzmece bir iddianameyle bu konuşmayı “izin almadan yaptığı” gerekçesiyle tutuklanmış ve ileri yaşına rağmen 8 gün hapiste yatırıldıktan sonra mahkemece para cezasına çarptırılmıştır.  Ancak Çerkes halkının onurlu evladı Ruslan Gvaşe bu aşağılayıcı cezayı kabul etmeyerek 11 Eylül tarihinden itibaren süresiz açlık grevine başlamıştır.  Nitekim bugün 23. gününe basan eylemini hayati risk altında kararlılıkla sürdürmektedir.

Bu hukuksuzluğun hedefi sadece Ruslan Gvaşe değil, tüm Kafkas Halklarıdır. Ruslan Gvaşe’ye bu cezayı verenler Kafkas halklarının ulusal hafızasını silmeyi, tarihlerinden kopararak, tarih dışına atmayı hedeflemektedir.

Biz Türkiyeli Abazalar olarak Ruslan Gvaşe’yi ve mücadelesini saygıyla selamlıyoruz. Ancak toplumumuz için çok değerli olan böyle bir ismin hayatının tehdit altında olmasından da büyük tedirginlik duymaktayız.  Apsuvara-Kiaraz grubu olarak Ruslan Gvaşe’den ricamız dönülmez noktaya girmeden artık bu açlık eylemini sonuçlandırmasıdır.

Bugün, kendisinin yanında olduğumuzu, davasını benimsediğimizi deklare ederek, sembolik olarak 24 saatlik sürelerle nöbetleşe sürdüreceğimiz süreli açlık eylemine başlıyoruz. Bu eylemimiz Ruslan Gvaşe’nin eylemi sürdüğü müddetçe paralel olarak devam edecektir.

  Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 APSUVARA-KİARAZ GRUBU”

 

Daha sonra Çerkes Dernekleri Federasyonu’ndan Yılmaz Dönmez söz alarak Adigece bir konuşma yaptı. Yılmaz konuşmasında Gvaşe’ye destek verirken, desteğini asirgeyen kişi ve kurumlara da sert eleştirilerde bulundu.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu