Diaspora Haberleri

EYLEMİN 21. GÜNÜNDE RUSLAN GVAŞE İÇİN 2. BASIN AÇIKLAMASI

Çerkes dünyası Ruslan Gvaşe’nin sürdürdüğü açlık eylemine kilitlendi.  İstanbul Rus Konsolosluğu’na yakın bir noktada toplanan Diaspora Çerkesleri yeni bir basın açıklaması yaparak  Ruslan Gvaşe’ye desteğini tazelerken, bir kez daha kamuoyunun dikkatini  bu eyleme çekti.

Bugün saat 17.00’de ellerinde Çerkesya, Abhazya ve Konfederasyon bayraklarıyla Galatasaray Meydanında toplanan 100’ün üzerinde Kafkasyalı Ruslan Gvaşe’ye destek veren pankart ve dövizler açarak, sloganlar attı. Adigece ve Türkçe olarak “Ruslan Gvaşe Yalnız Değildir”, “Yaşasın dilimiz, Yaşasın Xabzemiz”, “Hepimiz Ruslan Gvaşe’yiz” sloganları sonrasında hazırlanan basın açıklaması Erol Karayel tarafından okundu. Basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

Saygıdeğer Kamuoyu ve Basın Mensupları;
 Bu açıklamayı, uğradığı haksızlığın düzeltilmesi için ölüme yatan, 21 gündür açlık grevinde olan bir dava adamının sesini duyurmak için yapıyoruz.
Ruslan Gvaşe, Rusya Federasyonu’na bağlı Krasnodar Bölgesi’nde yaşayan Çerkeslerin saygın toplum liderlerindendir.
İki yıl önce geçirdiği rahatsızlık nedeniyle bir bacağını kaybetmiş olan ve ayrıca yakın tarihte bir de kalp operasyonu geçiren 67 yaşındaki Ruslan Gvaşe, geçtiğimiz Mayıs ayında, Golovinka yerleşim biriminde, Rus-Kafkas savaşlarında hayatını kaybeden atalarını anmak için yapılan geleneksel bir toplantıya katılmış; toplum önderi sıfatı gereği kendisine söz verildiğinde de hayatını kaybedenleri hayırla yad eden bir konuşma yaparak, onlar için dua etmiştir.
Fakat, toplantı sonrası bölge savcılığı tarafından “izinsiz gösteriye katıldığı” gerekçesiyle tutuklanarak önce hapse atılmış, sonra da yargılanarak para cezasına çarptırılmıştır.
Ruslan Gvaşe’nin itiraz ederek üst mahkemeye taşıdığı karar burada bozularak davanın tekrar görülmesi için yerel mahkemeye iade edilmişse de, bölge mahkemesi jet hızıyla ikinci kez toplanmış ve ilk kararında ısrar ederek, verdiği cezayı yinelemiştir.

 Saygıdeğer Kamuoyu ve Basın Mensupları;
Bu cezanın ne olduğu, ne kadar olduğu değil; bu cezanın niçin verildiği önemlidir.
Bu ceza, Çerkes halkının ulusal geçmişine ve değerlerine sahip çıkmasından rahatsız olan Rusya derin devleti tarafından verilmiş bir cezadır.
Basit bir anma konuşması ve sıradan bir duaya verilen bu ceza ile Çerkes halkına gözdağı verilmekte, bundan sonra ulusal kimliklerini korumaya yönelik hiçbir girişime müsaade edilmeyeceği açıkça beyan edilmektedir.
İşte, kendisine verilen cezanın bu bağlamının farkında olan Ruslan Gvaşe bu hukuksuzluğu protesto için 11 Eylül 2017 tarihinde süresiz açlık grevine yatmış, halen de kararlılıkla sürdürmektedir. Tek talebi ise hiçbir yasal dayanağı olmayan cezanın tamamıyla iptal edilmesidir.

Biz diaspora Çerkesleri  olarak, 5 Ekim’de üst mahkemece değerlendirilecek olan ve şayet iptal edilmezse sonu bir insan hayatına mal olarak bitecek bu hukuksuzluğu şiddetle protesto ediyoruz.
Mahkemelerin, davayı ele alırken kamu vicdanının tavır ve tepkilerini göz ardı etmeyeceği gerçeğini dikkate alarak ülkemizin ve dünyanın tüm duyarlı kişi ve kurumlarını haklı davası için ölüme yatan Ruslan Gvaşe’ye sahip çıkmaya davet ediyoruz.
Gerekçemiz ise çok basit: Çünkü adalet bir gün herkese lazım olur.

YAŞASIN HALKIMIZ!

YAŞASIN KİMLİĞİMİZ!

YAŞASIN ÇERKES KALMA MÜCADELEMİZ.

ÇERKES DERNEKLERİ FEDERASYONU ” 

Daha sonra Çerkes Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri Yılmaz Dönmez benzer bir konuşmayı Adigece olarak gerçekleştirdi.

Yoğun güvenlik önlemleri altında tamamlanan basın açıklaması sonrası bir müddet daha sloganlar atan grup olaysız bir şekilde dağıldı.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu