Kafkasya Haberleri

19. Gün: Ruslan Gvaşe 9 Kilo Kaybetti; Eylemine Devam Ediyor

Ruslan Gvaşe’nin avukatı Marina Dubrovina, 21 Mayıs Anma Gününde Golovika’nın ağacı altında yapılan duaya katılanlara yapılan zulmün, organize ve detaylıca düşünülmüş bir kumpas olduğunu söyledi.

Avukat Marina Dubrovina, yetkililerin “masum şekilde dua edilmesiyle”, “gösteri yapılmasını” aynılaştırmaya çalıştığına inanıyor.

Bu arada Gvaşe de sağlık durumu hakkında bilgi vererek açlık grevinin başlangıcından buyana dokuz kilo kaybettiğini söyledi.

Çerkes Şapsığ Yaşlılar Konseyi eski başkanı 67 yaşındaki Ruslan Gvaşe mahkemenin izinsiz dua ettiği gerekçesiyle verdiği cezayı protesto için 11 Eylül’de başlattığı süresiz açlık grevine devam ediyor. 20  Eylül’de aktivisti ziyaret eden Senatör Arsen Kanoko, kendisini açlık grevinden vazgeçmeye ikna edememişti. 25 Eylül’de de Abhaz kamu kurumlarının aktivistleri  Gvaşe’yi desteklemek için bir açık hava mitingi düzenledi.

“AÇLIK GREVİNİN BAŞLANGICINDAN BU YANA 9 KİLO KAYBETTİM”

Ruslan Gvaşe, 5 Ekim’de temyiz duruşmasının yapılacağı Krasnodar Bölge Mahkemesi’nin, Lazarevsky Bölge mahkemesi tarafından verilen  para cezasını iptal etmesi halinde açlık grevini iptal edebileceğini söyledi.

Ruslan Gvaşe, 11 Eylül’de başladığı açlık grevinden dolayı sağlığının bozulduğunu, “sürekli baş dönmesi hali ile kendisini güçsüz hissettiğini” belirtti.  Kalp ameliyatından sonra verilen tüm ilaçları artık içtiğini belirten Gvaşe, “İlk beş gün içmeyi reddetmiştim ancak Abhazya’dan gelen heyet beni hiç olmazsa bu ilaçları almam konusunda ikna etti. Açlığımı ise sadece musluk suyu içerek gideriyorum” dedi.

Açlık grevinin başlangıcından bu yana 9 kilo verdiğini söyleyen Ruslan Gvaşe, sağlığının kardiyolog doktor bir akrabası tarafından izlendiğini söyleyerek, “Belediye polikliniğindeki doktorlara güvenmiyorum. Doktor akrabam geliyor nabzımı dinliyor, tansiyonumu ölçüyor. Bu benim için yeterli” dedi.

“ÇERKESLER ARTIK DUA DA EDEMEYECEK”

VALERİ HATAJUKO

Kabardey-Balkar İnsan Hakları Merkezi’de Gvaşe’yi savunmak için Krasnodar Bölge Mahkemesine, Savcılığa, Güney Federal Bölgesi Başkanlığı’na, İnsan Hakları Konseyi Başkanı Mikhail Fedotov ve İnsan Hakları Komiseri Tatyana Moskalkova’ya bir yazı yazarak konuyla ilgilenmelerini istedi. Kabardey-Balkar İnsan Hakları Merkezi Başkanı Valeriy Hatajuko, mesajlarına beklediği cevapları alamadığını söyledi. Hatajuko, “Sadece Kabardey-Balkar Senatörü Arsen Kanokov Gvaşe’yi ziyaret etti ve açılan davanın haksızlığını dile getirdi. Ama diğerleri sadece kimsenin bağımsız bir mahkemeyi etkileyemeyeceğini söylüyorlar” dedi.

Bundan sonra, herhangi bir mahkemenin alacağı bir karar sonrasında Çerkeslerin, özel günlerde, hatırası olan bir ağacın altında toplanıp masum bir şekilde dua etmelerinin dahi mümkün olmayacağını  belirten Valeri Hatajuko, “Halbuki yasalarda dua için izne ihtiyaç yok. Biz bunu her zaman söylüyoruz ve her yerde yazıyoruz. Gvaşe için herhangi bir yasa ihlali söz konusu olmadığını da açıkça belirtiyoruz ancak sesimiz duyulmuyor, söylediklerimiz hiçbir işe yaramıyor” dedi.

“GVAŞE’YE YAPILAN ZULÜM ÇOK ORGANİZE BİR ŞEKİLDE DÜZENLENDİ”

Avukat Marina Dubrovina, Çerkes aktivistler tarafından Ruslan Gvaşe’ye verilen desteğin Krasnodar Bölge Mahkemesi’nin kararını etkilemesini umduğunu söyledi.

Daha önce Lazarevsky Bölge Mahkemesi’nin Basti Aydemir’i “izinsiz toplantı düzenlemekten” suçlu bulduğunu hatırlatan Marina Dubrovina, Krasnodar bölge mahkemesinin de bu kararı değiştirmeden onayladığına dikkat çekti.

Dubrovina, “Bölgesel mahkeme, izinsiz bir toplantı düzenlediğini tespit etti ve organizatörü “bulup” adalete teslim etti. Mahkemenin yürüttüğü bu mantığa göre, eylemin katılımcılarının da sorumlu tutulması gerekir” dedi. Bölge mahkemesine gönderilen bir şikayet üzerine harekete geçildiğini belirterek, “Basti’nin izinsiz bir eylem düzenlediği kabul edilse dahi, bu yapılan o organizasyonu bir gösteriye dönüştürmez” diyen Dubronina, “Çünkü bu eylem her yıl yapılıyor ve insanlar artık oraya kendiliğinden geliyor. Kimse onları özellikle arayıp bir yere toplamıyor. O gün ulusal yas günü olarak hafızalarda yer etmiş” dedi.

Dubrovina ayrıca “Yasal bir bakış açısıyla Basti ve Gvaşe’nin kovuşturulmasının oldukça profesyonelce yapıldığını” belirtti. “Basti organizatör değil, herkesle gibi bir katılımcıydı. Hemen Basti’ye göre bir protokol hazırlandı ve oradan da iki hafta sonra Gvase’ye ulaşıldı. Sadece Basti’yi cezalandırmanın yeterli olmadığını düşündüler ve Gvaşe’yi de adalete teslim etmeye karar verdiler” dedi.

Dubrovina, aslında bu mantığa göre davanın kapsamında yaklaşık 70 kişinin bulunduğu, duanın ortak edildiği, dolayısıyla tüm katılımcıların cezalandırılmasının gerekeceği gerçeğine dikkat çekerek, “Gvaşe’ye yapılan bu zulmün organize bir iş olduğundan eminim. Bütün bunlar önümüzdeki yıl hiç kimsenin Golovinka’nın ağacının yakınına dahi gitmemesi için yapılıyor” dedi.

Hiç kimsenin Basti ve Gvaşe’ye idari suçlar hazırlayan ilçe polis memurunun ifadesine dikkat etmediğini söyleyen Dubrovina, “Aslında gösteri filan düzenlemedi ama istihbarat protokollerini öyle hazırladılar” dedi.

Ruslan Gvaşe’nin sürdürdüğü açlık grevine de karşı olduğunu söyleyen Marina Dubrovina, müvekkilinin mahkeme oturumunda konuşmasını umduğunu ifade ederek, “Artık tartışılmayacak kadar zayıf maalesef” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu