Diaspora HaberleriFederasyondan Haberler

TÜRKİYE ÇERKESLER’İNDEN GVAŞE’YE TAM DESTEK…

Rus-Kafkas Savaşları’nda şehit olanları anmak için 21 Mayıs’ta Golovinka köyündeki tarihi ağacın altında yapılan etkinliği” izinsiz düzenledikleri” gerekçesiyle önce göz altına alınan sonra para cezasına çarptırılan; bu haksız uygulamayı protesto için 11 Eylül’de sürekli açlık grevine başlayan Adige toplum önderi Ruslan Gvaşe’ye destek için bir basın açıklaması yapıldı.

Yüz civarında destekçinin de katılımı ile gerçekleştirilen basın açıklamasından önce ve sonra “Ruslan Gvaşe Yalnız Değildir”, “Hepimiz Ruslan Gvaşe’yiz”, “Worepsov Tibze, Vorepsov Tixabze”, “Rusya Çerkesya’dan Defol” şeklinde sloganlar atıldı.

Daha sonra hazırlanan basın açıklamasını Çerkes Dernekleri Federasyonu adına Erol Karayel okudu. Basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Saygıdeğer Kamuoyu,

Saygıdeğer Basın Mensupları,

Çerkesler, her yıl olduğu gibi geçtiğimiz 21 Mayıs tarihinde de dünyanın her yerinde sürgün ve soykırımı anma programları düzenlediler. Bu programların düzenlendiği yerlerden birisi de Karadeniz Kıyısı’ndaki tarihi Çerkes yerleşim yeri Golovinka idi. Kıyıboyu Şapsığ’da yer alan bu Çerkes köyünde, hatırası bulunan tarihi bir ağacın altında toplanan Çerkesler, Rus Kafkas savaşlarında kaybettikleri ataları için konuşmalar yaparak, dualar ettiler. Bu konuşmacılardan birisi de Çerkes halk önderlerinden Ruslan Gvaşe idi. Ruslan Gvaşe yaptığı konuşmada mutedil bir dil kullanarak atalarının yaşadığı tarihi trajediden bahsetti.

Ancak, etkinliğin bitiminde Ruslan Gvaşe ve arkadaşları karakola götürülerek “izinsiz etkinlik düzenledikleri” gerekçesiyle gözaltına alındı.

İki yıl önce geçirdiği rahatsızlık nedeniyle bir bacağını kaybetmiş olan ve ayrıca yakın tarihte bir de kalp operasyonu geçiren 67 yaşındaki Ruslan Gvaşe mahkemeye çıkarılacağı sırada fenalaştı. Avukatının itirazlarına rağmen mahkeme gerçekleştirilerek sekiz gün hapis yatırılan Gvaşe’ye 10 bin ruble de para cezası verildi.

Ruslan bu haksızlığa rıza göstermeyerek kararı Krasnodar Bölge Mahkemesi’ne temyize götürdü.

Üst mahkeme yaptığı değerlendirmede kararı bozarak yeniden görüşülmek üzere yerel mahkemeye iade etti.

Fakat yerel mahkeme hızla yaptığı 2. duruşmada da kararında ve 10 bin Ruble para cezasında ısrar ederek yeni bir şey söylemedi.

Bunun üzerine Ruslan’ın avukatı Marina Dubrovina karara itiraz edeceklerini ve gerekirse davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyacaklarını açıkladı.

Bu arada Ruslan Gvaşe mahkeme kararını protesto etmek için 11 Eylül’de süresiz açlık grevine başladı. Greve başlarken yayınladığı vasiyet gibi mesajda da şu ifadelere yer verdi:

“Bu eylem, benim şahsımda mensubu olduğum Çerkes toplumuna karşı uygulanan taraflı, adaletsiz, önyargılı, ahlak dışı yaklaşıma karşı bir protestodur.

BU BENİM SON EYLEMİM. Arkamızdan gelenler davanın takipçisi olsun.”

Evet, Ruslan Gvaşe’ye karşı uygulanan yıldırma ve sindirme politikaları ile aslında tüm Çerkeslere mesaj verilmektedir.

Bu politika bize hiç yabancı değil. Bu politika, Rusya Federasyonu yönetiminin yüzlerce yıldır değişmeyen emperyal Rus politikalarına verdiği yeni şekildir. Verilen mesajın tarihte verilen mesajdan hiçbir farkı yoktur: Yani, Ruslar Çerkesleri anavatanında istemiyor; dolayısıyla varlığının devamını sağlayacak, ulusal bilinç ve uyanış doğuracak hiçbir eylem ve girişime toleransları yok.

Bizler 153 yıl önce anavatanından sürülmüş Çerkeslerin torunları olarak, yeni Rus Çarlarının Ruslan Gvaşe üzerinden yüzünü gösteren yeni emperyal uygulamalarını şiddetle protesto ediyor; sonuna kadar Ruslan Gvaşe’nin yanında olacağımızı ve davasını davamız bilerek peşini bırakmayacağımız kararlılıkla deklare ediyoruz.

YAŞASIN HALKIMIZ!

YAŞASIN KİMLİĞİMİZ!

YAŞASIN ÇERKES KALMA MÜCADELEMİZ.

ÇERKES DERNEKLERİ FEDERASYONU”

Bu arada aniden bastıran şiddetli yağmura rağmen grup açıklamasını sürdürdü. Basın açıklamasının Adigece versiyonu da Çerkes Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri Yılmaz Dönmez tarafından okundu.

Grup daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu