Kafkasya Haberleri

KANAKO ARSEN, GVAŞE RUSLAN’A SAHİP ÇIKTI

Kabardey-Balkar eski Devlet Başkanı ve halen KBC’nin Federasyon Konseyi’ndeki temsilcisi Senatör Arsen Kanokov Facebook sayfasında Çerkes eylemci Ruslan Gvaşe’ye destek çıktı.

21 Mayıs’ta Golovinka’daki tarihi ağaç altında dua ettiği için Lazarev Mahkemesi tarafından verilen cezayı protesto eden ve süresiz açlık grevine başlayan Şapsığ Şehir Meclisi Eski Başkanı Ruslan Gvaşe’nin,  talepleri karşılanıncaya kadar açlık grevini devam ettireceğini söylemesi sonrasında Kabardey-Balkar eski Devlet Başkanı ve halen KBC Federasyon Konseyi Senatörü Arsen Kanokov Facebook sayfasında konuyu ele alan bir yazı yazdı.

Arsen Kanokov, “Bir haftadan daha fazla bir süredir Soçi Lazarev bölge mahkemesinin kararını protesto eden Ruslan Gvaşe’ye, geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum.” dedi.

Kanokov, Gvaşe’nin 21 Mayıs’ta Golovinka’daki Adigelerin Anma Günü’nde  “kanunları ihlal etmeyen bir dua ritüeli gerçekleştirdiğini”, ardından “izinsiz bir eylem düzenlemekten” suçlu bulunduğunu hatırlatarak, “Dua için izne gerek olmadığını” belirtti. Senatör, “Sonuçta, Kafkasya’da federal yasalar dışında, kültürel ve tarihsel geçmişi olan gelenek ve ritüellerin bulunduğunu göz önüne almalıyız. Yetkililerin ısrarla bunu göz ardı etmesinin sebebi nedir? Bu şekilde toplumla kavga ettiklerini anlıyorlar mı?” diye sordu.

“Dava henüz bitmiş değil. Ruslan Gvaşe’nin başvurusu Bölgesel Mahkeme’de görüşülmeyi bekliyor. Bu bağlamda, Lazarevsky bölgesinin, Soçi’nin ve Krasnodar Bölgesi’nin liderlik ve yargı makamlarına seslenmek istiyorum. Elbette, bu konudaki tüm kararlar hukuka uygun alınmalıdır. Ancak, kanunlar, ahlaki ve etik normları, insanlık normlarını ve sağduyulu olmayı hiçbir şekilde ortadan kaldıramaz.” diyen Kanokov, “Bugün 67 yaşında, özürlü, bir Rus vatandaşı olan bu kişinin mahkemeye getirilerek aşağılanması hakkını nereden kendimizde buluyoruz?” sorusunu sordu.

Kanakov yazısında, Soçi yetkililerine ve Karadeniz Adige Şapsığları Adige Hase örgütünün yöneticilerine, hemen bir araya gelerek “meseleyi halletmeleri” çağrısında bulunarak, “Şimdi her iki tarafın da esnek olması çok önemlidir” dedi.

Bir Yorum

  1. “It is time for us all to stand and cheer for the doer the achiever – the one who recognizes the challenge and does something about it.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu