Federasyondan HaberlerGenelHaberler

Kfar Kama Xase ve İstanbul Çerkes Derneği Kardeş Dernek İlan Edildi.

13 Eylül 2017 Çarşamba akşamı Federasyonumuza bağlı İstanbul Çerkes Derneği (İ.Ç.D.) tarafından İsrail Kfar Kama’dan gelen 44 soydaşımız mükemmel bir organizasyonla ağırlandı. İ.Ç.D.’de gerçekleşen bu anlamlı buluşmaya Kfar Kama Xase (Belediye) Başkanı Zekeriya Napso, Çerkesfed Genel Başkanı Nusret Baş dâhil olmak üzere İstanbul’da konuşlu birçok dernek başkanı ve yöneticisi katıldı. Misafirler İstanbul Çerkes Derneği önünde Dernek Başkanı, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Kadın Kolları tarafından çiçeklerle karşılandı. Karşılamayı müteakip derneğe geçildi ve program konuşmalarla başladı.

İlk konuşmacı olarak İstanbul Çerkes Derneği Başkanı Hatxı Vahip KÜÇÜKYEDEK kürsüye gelerek;

“Sayın Kfar Kama Xase Başkanım ve değerli misafirlerimiz, bu akşam derneğimizde sizler gibi çok kıymetli ve özel misafirlerimizi ağırlamaktan büyük bir onur duyuyoruz. Şahsım ve İstanbul’da yaşayan tüm Çerkesler adına en kalbi duygularımla hoş geldiniz diyor saygılarımızı, sevgilerimizi sunuyorum. Dernek yönetimine geldiğimiz günden itibaren Kimliğimizin, kültürümüzün ve ana dilimizin yaşatılması konusunda büyük bir çaba sarf ediyoruz. Birçok başarılı organizasyonlar gerçekleştirdik. Bu tür faaliyetler derneklerin asli görevidir. Ancak, Çerkesler arasındaki sosyal ilişkilerin geliştirilmesi, diyalog ve işbirliği kapılarının açılması da en az kültürel faaliyetlerin yürütülmesi kadar değerli ve gereklidir. Bu bilinçle sadece İstanbul içindeki Çerkes kardeşlerimiz değil Anavatanımız dahil diğer ülkelerde yaşayan tüm Çerkes kardeşlerimiz ile sosyal ilişkilerin geliştirilmesine çok önem veriyoruz. Bu yöndeki gayretlerimiz sonucu son bir yıl içerisinde İsrail’de yaşayan Çerkes kardeşlerimiz ile aramızdaki ilişkiler örnek bir seviyeye geldi. Bu durumdan bizler son derece memnunuz. Aslında aramızdaki bu güzel dostluk ve sevgi köprüsünü çok daha önceden kurmamız gerekirdi, ancak hiçbir şey için geç değil. İnşallah bundan sonra ilişkilerimiz artarak devam edecek, kardeşliğimiz ve dostluğumuz daha da pekişecektir. Bizler bu güzel birlikteliğimizi İstanbul Çerkes Derneği ile Kfar Kama Xase’sini kardeş dernek ilan ederek kıyamete kadar sürdürmeyi istiyoruz. Bu akşam İsrail’den gelen değerli misafirlerimizle gerçekleştirdiğimiz bu anlamlı buluşmada bizleri yalnız bırakmayan, Federasyon Başkanımıza, Dernek Başkanlarımıza, dernek üyelerimize ve burada bulunan tüm herkese de ayrıca teşekkür ediyorum. İstanbul Çerkes Derneği olarak kapımız tüm kardeşlerimize sonuna kadar açıktır. Lütfen burayı kendi eviniz gibi sayınız. Tekrar herkes sevgilerimizi, saygılarımızı sunuyor iyi akşamlar diliyorum.” dedi.

İkinci konuşmacı olarak kürsüye gelen Çerkes Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Sayın Nusret Baş;

“Sayın Kfar Kama Xase Başkanı ve çok değerli kardeşim Zekeriya Napso ve İsrail’den gelen kıymetli misafirlerimiz, saygıdeğer hazirun hepinizi saygıyla, sevgiyle selamlıyorum. Hepiniz hoş geldiniz sefa verdiniz. Kfar Kama’dan gelen çok kıymetli misafirlerimiz; Gelişiniz ile birlikte İstanbul’u aydınlattınız. Sizlerle bir arada olmaktan büyük bir onur duyduğumuzu ve bu tür birlikteliklere her zaman büyük bir özlem duyduğumuzu ifade etmek istiyorum.

Maalesef biz Çerkesler geçmişte çok büyük acılar ve trajediler yaşadık. Dünyanın her tarafına dağıtıldık. Çok uzun yıllar birbirimizden habersiz yaşadık. Geçmişte yaşadığımız bütün bu olumsuzluklara rağmen Allaha şükürler olsun ki bu gün dünyanın her tarafındaki Çerkeslerin iletişim halinde olduğunu görüyoruz. Adeta birbirinden habersiz büyümüş öksüz kardeşlerin yıllar sonra buluşması gibi bu gün tüm Çerkeler büyük bir sevinçle birbirlerini kucaklıyor. İşte bu akşam böylesine büyük bir sevinç ve coşkuyu hep birlikte yaşıyoruz.

Kfar Kama Xase Başkanı Sayın Zakariya Napso’nun “14 Mart Adige Dili ve Yazım Günü” anma etkinlikleri kapsamında daveti üzerine bir heyet olarak 12-16 Mart tarihleri arasında Kfar Kama’ya gitmiştik. Orada gördüklerimizi ve yaşadıklarımızı uzun uzun anlatıp vaktinizi almak istemiyorum. Ancak özetle şunu söyleyebilirim. Kfar Kama’da yaşayan kardeşlerimiz kimliğimizin, kültürümüzün ve ana dilimizin yaşaması ve yaşatılması konusunda tüm Çerkes Dünyasının Kutup Yıldızıdır. Hepimiz için örnek bir konumdadırlar. Bizleri mükemmel bir şekilde misafir ettiler.  Özellikle Xase Başkanı Zekeriya kardeşimin, tek başına bir ordu gibi bütün gücü ve imkanı ile halkımız için durmadan dinlenmeden çalıştığını belirtmeden geçemeyeceğim. Zekeriya kardeşimiz gibi samimi, çalışkan, becerikli ve başarılı kanaat önderlerimiz ve liderlerimiz olduğu sürece Çerkes halkının önündeki sorunların çözüleceğine ve ulusal davamızın hak ettiği başarıyı sağlayacağına yürekten inanıyorum. Hepinizin huzurunda kendisine tüm emek ve gayretleri için teşekkür ediyor uzun ömürler diliyorum.

Saygıdeğer kardeşlerim, Çerkes ulusal davasının başarısının birlik ve beraberlikten geçtiğine hiçbir şüphemiz yok. Bu nedenle Çerkes Dernekleri Federasyonu olarak Çerkesler arasındaki diyalog ve iş birliğinin sağlanması konusunu son derece önemsiyoruz. En büyük gücümüz birliğimiz ve kardeşliğimizdir. Biz Çerkesler böyle birbirimize kenetlendiğimiz sürece her türlü engeli ve zorluğu aşacak potansiyele sahibiz.

Bu akşam burada gerçekleşen kardeşlik ve dostluk havasının sınırları aşıp dalga dalga yayılarak dünyanın her bir köşesinde yaşayan tüm Çerkes kardeşlerimizi kuşatmasını diliyor, tekrar saygılarımı, sevgilerimi sunuyorum.” dedi.

Çerkes Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Nusret BAŞ’ın konuşmasını müteakip Kfar Kama Xase (Belediye) Başkanı Sayın Zekeriya Napso konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edildi. Zekeriya Napso şu şekilde konuştu;

“Kıymetli Çerkesler, hayır için bir araya gelmiş uğurlu topluluk hepinize İsrail’de yaşayan kardeşlerinizin en kalbi selamlarını getirdim. Aranızda olmak bizim için büyük bir şereftir. Bizlere karşı gösterdiğiniz yakın ilgi, samimiyet ve misafirperverliğinizden dolayı şahsım ve beraberimdeki heyet adına çok teşekkür ediyorum.

Sayın Federasyon Başkanımız Nusret bey ve berberindeki heyetin Mart ayında Kfar Kama’ya gelişlerinden sonra aramızdaki diyalog ve sosyal ilişkiler artarak devam etmeye başladı. Bu tür diyalog ve işbirlikleri aramızda akrabalık kapılarını aralayacak, dostluğumuzu ve kardeşliğimizi pekiştirecektir. Bizler sadece kültürel alanda değil her alanda sizlerle işbirliğine hazırız. Kfar Kama sizlerin evidir. Kapımız da gönlümüz de her zaman sizlere açıktır.

Bizler İsrail sınırları içerisinde Kimliğimizi, kültürümüzü, ana dilimizi yaşama ve yaşatma konusunda hiçbir engelle karşılaşmıyoruz. Bu konuda pozitif ayrıcalığa sahibiz. Ancak diğer ülkelerde yaşayan kardeşlerimizin bizim kadar şanslı olmadığını da biliyoruz. Bu gün Çerkes halkının önündeki sorunları hepimiz biliyoruz. Bu sorunların aşılabilmesi için dünyadaki tüm Çerkeslerin birlikte hareket etmesi gerekir. Ayrıca sorunlarımızın çözümü ve yeniden uluslaşmamız konusunda adeta küllerinden yeniden doğarak uluslaşabilmiş devletleri örnek almamız gerekir. Dünya tarihinde bu konuda yararlanabileceğimiz ve rehber edinebileceğimiz bir çok başarı hikayesi vardır. Ancak bu tür bir başarı hikayesi yazabilmek için güçlü bir irade ile kimlik bilinci ve işbirliği gerekir. Bu akşam burada gerçekleşen bu güzel buluşma geleceğe dair umutlarımızı yeşertmektedir.

İstanbul Çerkes Derneği Başkanı Sayın Hatxı Vahip beyin; Kfar Kama Xase’si ile İstanbul Çerkes Derneğinin kardeş dernek ilan edilmesi teklifini çok anlamlı ve değerli bulduğumu ve bu teklifi büyük bir memnuniyetle kabul ettiğimizi ifade etmek istiyorum. İnşallah bundan sonra karşılıklı diyalog ve işbirliğimiz daha da artacaktır. Bu konuda bizler her türlü katkı ve desteğe hazırız. Camiamız için bu güzel adımın hayırlı ve uğurlu olmasını diliyor, tekrar herkese saygılarımı ve sevgilerimi sunuyorum.” dedi.

Karşılıklı konuşmaların tamamlanmasından sonra Kfar Kama Xase Başkanı Zekeriya Napso, İstanbul Çerkes Derneği Başkanı Hatxı Vahip KÜÇÜKYEDEK’e günün anısına bir plaket takdim etti. İstanbul Çerkes Derneği Başkanı V.KÜÇÜKYEDEK’te Sayın Zekeriya Napso’ya İ.Ç.D. adına hatıra bir tablo verdi.

Plaket ve tablo takdimlerinden sonra Maltepe Çerkes Derneği Başkanı Habraçü Murat ÖZDEN söz alarak misafirlere hoş geldiniz dedikten sonra Kfar Kama Xase Başkanı Zekeriya Napso’ya Çerkes Soykırımının tanınması için İsrail Parlementosuna müracaat etmesini teklif etti. Xase Başkanı Zekeriya Napso bu teklifi yapacağına dair söz verdi. Ancak sonucu hakkında şimdiden bir şey söyleyemeyeceğini belirtti.

Daha sonra sırası ile Çerkes Kadınları Teavun Cemiyeti Derneği Başkanı Şurdum Günsel AVCI, G.O.P.Adige Xase Başkanı Koblı Murat KUBİLAY, Ç.D.P.Bahçelievler İlçe Başkanı Osman YAVUZ misafirlerin gelişinden duydukları memnuniyetler ile iyi dilek ve temennilerini içeren birer konuşma yaptı.

Daha sonra hazirunda bulunan heyetten bazıları Kfar Kama Xase Başkanına özellikle İsrail’de yaşayan Çerkeslerin durumları hakkında sorular sordu. Xase Başkanı bu soruları samimi bir şekilde cevapladı.

Açılış konuşmaları seremonisi tamamlandıktan sonra ikramlara geçildi. Kısa bir dinlenme ve sohbet ortamından sonra misafirlerin de katılımı ile Çerkesfed Ynt.Krl.Üyesi Mehmet YILDIZ beyin coşkulu Adigece şarkıları eşliğinde geç saatlere kadar mahalli düğün yapıldı. Misafirlerin yolcu edilmesi ile gece sona erdi.

ÇERKES DERNEKLERİ FEDERASYONU

              

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu