Kafkasya Haberleri

Ruslan Gvaşe Süresiz Açlık Grevine Başladı

Çerkes aktivist Ruslan Gvaşe, Lazarevski Bölge Mahkemesi’nin verdiği mahkumiyette ısrar etmesini protesto için belirsiz süreli açlık grevi başlattı.

Kıyıboyu Şapsığın en yaşlı thamatesi Murdin Teşev, Ruslan Gaşe’yi Kiçmay’daki evinde ziyaret etti.

Rus-Kafkas Savaşı’nın sona erdiği gün ve şehitler için Yas tutma Günü olan 21 Mayıs’ta her yıl Golovinka köyünde kutsal ağacın altında toplanılarak anma programları düzenleniyor. Bu yıl 21 Mayıs yas günü etkinliklerini izinsiz düzenledikleri gerekçesiyle Ruslan Gvaşe ve arkadaşları Lazarevski Bölge mahkemesine verilerek dava edilmiş, Ruslan Gvaşe 10 bin Ruble para cezasına çarptırılmıştı. Cezaya itiraz eden Gvaşe’nin duruşması 02.08.2017 tarihinde Krasnodar Eyalet Mahkemesinde görüşülmüş, Eyalet Mahkemesi birden fazla hak ihlali olduğunu belirlediği kararı bozarak yeniden incelenmek üzere Soçi Lazarevski mahkemesine iade etmişti. Lazarevski Bölge Mahkemesi 30 Ağustos’da Ruslan Gvaşe’yi mahkum ettiği davayı tekrar gözden geçirmiş fakat kararında ısrar etmişti. Gvaşe’nin avukatı  Marina Dvubrovina ise karara itiraz etmişti.

Gvashe bugün Facebook sayfasında yaptığı açıklama ile adaletsizliği protesto için süresiz açlık grevine başladığını ilan etti. Krasnodar Eyalet Mahkemesi’ne ikinci kez gönderdiği itiraz dilekçesinin kararlılıkla takipçisi olacağını belirten Gvaşe, yapılan bütün bu haksızlıkların mensubu olduğu Çerkes toplumunu hedef aldığını, bölge yönetiminin hiçbir şeyi anlamak istemediğini, her alanda bu toplum ile oynadıklarını söyledi.
Gvaşe, kendisine açlık grevinden vazgeçmesi için ısrar edenlere ise sonuç alınana kadar her türlü mücadeleyi vereceğini ve açlık grevini devam ettireceğini deklare etti.
Gvaşe’nin avukatı Marina Dvubrovina, “Açlık grevinin, yargının eylemlerine duygusal bir tepki olduğunu, Gvaşe’nin, bölgesel mahkemede ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde mücadelenin devamı konusunda sağlam bir tavır aldığını ve amacının adalete ulaşmak olduğunu” söyledi.

Marina’nın itirazı, 30 Ağustos mahkeme kararının yasadışı, haksız, din ve vicdan özgürlüğü ile inanç hakkını ihlal ettiğini ve ortada idari bir suç olayının bulunmamasını esas alıyor.

Ruslan Gvaşe, Golovinka’daki Tulip ağacının Adigelerin geleneksel dini kültürünün bir nesnesi olarak bilindiğini belgeleriyle mahkemeye sunuyor.

Avukatına vasiyet niteliğinde bir vekaletname bırakan Gvaşe, kendisinin bir şekilde ömrü yetmez ise bile davasının Rusya Federasyonu ve uluslararası hukuk düzeyinde sonuna kadar takibini istedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu