Haberler

Bilim, Kültür ve Dava Adamı Abreg Almir Vefat Etti

Bilim adamı, tarihçi, aktivist, Adigey “Adığe Xase’nin” ilk başkanı, Kafkasya Dağlı Halklar Konfederasyonu Meclisi Üyesi ve Abhazya ve Adigey Ulusal Müzeleri’nin eski müdürü Almir Abreg 73 yaşında hayata veda etti.

Abreg Almir Nuhoviç (25 Kasım 1945- 1 Ağustos 2017) Kimdir?

1945’te Hatajukay Köyü’nde doğdu

1970 yılında Kabardey-Balkar Devlet Üniversitesi Tarih-Filoloji Fakültesi İngilizce Bölümü’nü bitirdi.

1970-1973 yılları arasında öğretmenlik yaptı ve “Mayak” gazetesinde çalıştı.

1973-1975 yıllarında Javakhişvili Gürcü Bilimler Akademisi Tarih, Arkeoloji ve Etnografya Enstitüsü’nde lisansüstü eğitimini tamamladı.

1976’dan 1988 yılına kadar Sohum şehrinde Abhazya Devlet Müzesi’nde bilim sekreteri olarak çalıştı.

1988’den itibaren Adigey Cumhuriyeti Milli Müzesi müdürlüğünü üstlendi ve Adigey Ulusal Müzesi’ni Kuzey Kafkasya’nın en zengin müzelerinden biri haline getirdi.

1989-1990 yılları arasında Milletvekilliği yaptı.

1991-1994 yıllarında sosyo-politik hareket Adıgey “Adığe Xase”nin kurucu başkanlığını üstlendi.

1989’da Dağlı Halklar Konfederasyonu Koordinasyon Konseyi üyeliği yaptı.

1992-1993 Abhazya savaşı sırasında ve 1994-1996 ilk Çeçen savaşı sırasında savaş karşıtı sivil toplum yapılanmalarına liderlik etti. Onun yönetimindeki Adıgey Müzesi 1994-1995 kışında savaş karşıtı bir merkeze dönüştü. Parklar ve Maykop meydanlarında savaş karşıtı hareketin tartışmasız lideri Abreg Almir idi.

2007 yılında, Adıgey Ulusal Müze Müdürü Abreg Almir’in sözleşmesi yenilenmedi. Abreg, müzecilikte Rusya’da en nitelikli profesyonellerden biri olarak tanındı.

Analist ve Adige ulusal hareketinin stratejisti olan Abreg Almir Çerkez soykırımının tanınması için aktivistleri yönlendiren bir dizi projenin yöneticisiydi.

Kafkasya’nın geçmişi ve bugünü ile ilgili hem Rusya’da, hem Rusya dışında pek çok konferansa katıldı.
Abhaz eşi Aza İnal-ipa’yı geçen yıl kaybeden Abreg Almir  1 Ağustos 2017 günü öğleden sonra beynine kan pıhtısı atması sonucu rahatsızlanarak kaldırıldığı hastanede vefat etti.

Abreg Almir Abhazya’nın en önemli nişanlarından üçüncü dereceden Ahdz-Apşa madalyası sahibi idi. Abhazya Devlet Başkanı Raul Hachimba Abhazya Cumhurbaşkanlığı sitesinde yayınladığı bir açıklama ile bilim adamının ailesi ve arkadaşlarına taziyelerini iletti. Açıklamada Abreg’in ” Dünya Çerkes Birliği”, “Kafkasya Dağlı Halklar Konfederasyonu”, Adigey Cumhuriyeti “Adığe Xase”nin faaliyetlerine ve Abhaz halkının ulusal kurtuluş hareketine önemli katkılarda bulunduğu vurgulandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu