Federasyondan HaberlerHaberler

Kırım Tatar Sürgününün 73.Yılında Kırım Türklerinin Acılarını Paylaşıyoruz.

1944 yılında Stalin’in başında bulunduğu zulüm yönetimi tarafından vatanlarından sürgün edilerek soykırıma uğratılan Kırım Tatarlarının acısını içimizde hissediyor, benzer acıları yaşamış bir halk olarak kendileriyle dayanışma içinde olduğumuzu ilan ediyoruz.

ÇERKES DERNEKLERİ FEDERASYONU

KIRIM TÜRKLERİNİN SÜRGÜNÜ

Mayıs 1944’te Kırım Tatarları, İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanlara yardım ettikleri suçlamasıyla topyekün vatanlarından sürgün edilerek büyük bir soykırım yaşamışlardır.

Stalin imzalı kararname ile bir gecede hayvan vagonlarına doldurulan ve beraberlerinde sadece bir miktar özel eşyalarını almalarına izin verilen Tatarlar günlerce aç-susuz bir şekilde, en temel ihtiyaçlarını gideremeden, sonunun ne olacağını bilmediği bir meçhule doğru yola çıkarıldılar. Yol boyunca birçok insan hastalanmış, özellikle yaşlılar ve çocuklar açlığa, susuzluğa, vagonların havasızlığına dayanamayarak hayatını kaybetmişlerdir. Ölenler durulan ilk yerde vagonlardan indirilmiş ve defnedilmelerine müsaade edilmeden yol kenarlarına bırakılmıştır. Bu şekilde yol boyunca ne kadar Kırım Tatarının öldüğü bilinmemektedir.

Geri kalanlar da sürüldükleri Özbekistan ve Kazakistan’da çoğunlukla fabrika ve işletmelerin bulunduğu köy ve kasabalara yerleştirilmiş, buralarda uzun bir müddet elverişsiz şartlarda yaşamaya mecbur edilmişlerdir. Tatarlar, günlerce, haftalarca at ahırlarında, kuru toprak üzerinde, hatta kazdıkları çukurlarda yaşamaya çalışırken ciddi boyutlarda can kayıpları yaşadı.

Sürgünden yıllar sonra bizzat Kırım Türkleri tarafından yapılan nüfus sayımı sonucunda ortaya çıkan tablo, yol boyunca ve yerleşim yerlerine vardıktan sonra geçen birkaç yıl içinde açlık ve hastalıktan ölen Kırım Türklerinin mevcudunu gözler önüne sermektedir. Buna göre, sürgüne gönderilenler arasında bulunan 113 bin çocuktan 60 bini, 93 bin kadından 40 bini, 33 bin erkekten 12 bini hayatını kaybetmiştir. Bu sürülen bütün halkın % 46’sı, diğer bir ifade ile halkın neredeyse yarısı demektir.

Günümüzde Özbekistan’dan Kırım’a dönemeyen Tatar sayısı 200 bindir. Halen sürgün sonrası bölünen ve birbirine kavuşamayan aileler sorunu da büyük bir sayı oluşturmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu