Diaspora Haberleri

İstanbul Çerkesleri “Adige Dili Günü”nü Kutladı

İstanbul bölgesinde faaliyet gösteren 16 Çerkes-Kafkas kurumu bir araya gelerek Kafkasya’nın en eski lisanlarından biri olan ulusal dilleri Adigece için geniş katılımlı bir etkinlik düzenledi.

Adıge dilinde yazılmış ilk kitabın 14 Mart 1853 yılında yayınlanması sebebiyle “14 Mart” tarihi 2000 yılından buyana düzenlenen etkinliklerle “Adıge Dili Günü” olarak kutlanıyor. İstanbul’da aktif 16 Kafkas kurumu da geçtiğimiz Pazar günü bir araya gelerek bugün münasebetiyle zengin içerikli bir salon etkinliği düzenledi. Bakırköy Cem Karaca Kültür Merkezi’nde tamamen Adige dilinde icra edilen program geniş bir izleyici topluluğu tarafından takip edildi.

Programa gelenler önce salon fuayesinde sergilenen Ressam Faruk Kutlu’nun Kafkasya ve Kafkasyalıları konu alan çeşitli türlerdeki resim çalışmalarıyla karşılandı.

Daha sonra salona geçen misafirler, program başlayıncaya kadar gösterilen Adige diliyle ilgili ilginç video klipleri izleyerek hoş vakit geçirdi.

Sunuculuğunu ses sanatçısı ve showman İshak Akbay ile şair/yazar Yılmaz Dönmez’in yaptığı program, Adigelerin toplumsal saygınlığa sahip kişilere verdikleri “thamate” sıfatıyla onurlanmış Bahattin Zabun’un bilgelik dolu sözleri ve iyilik temennileriyle start aldı.

Ardından, protokol misafirleri olan ve sırayla sahneye davet edilen Adigey Cumhuriyeti’nden dil bilimci Prof. Dr. Bırsır Batırbiy, Çerkes Dernekleri Federasyonu Başkanı Baj Nusret Baş, Çoğulcu Demokrasi Partisi Başkanı Kenan Kaplan, Eğitimci Braum Alauddin Bayram, Adige Dil Derneği Başkanı Naje Ali İhsan Tarı salondakilere hitaben kısa birer selamlama konuşması yaptılar.

Bilahare performansların sahnelenmesine geçildi. Adıgey Devlet Tiyatrosu Sanatçısı Kuk’ane Murat’ın stand-up gösterisi, Otej Tiyatro Grubu’nun sahnelediği tiyatro oyununun yanı sıra, dernekler bünyesinde çalışmalarını sürdüren dört ayrı koro Adige halk şarkılarından oluşan repertuarlarını izleyicilere sundular.

Murat Özden ve Beyza Altınok Adigece solo şarkılarıyla programa coşku ve zenginlik katarken; Yılmaz Dönmez, Zeki Beştepe, Sueda Ulus, Svetlena Taşeyeva da okudukları şiirlerle salondakilere duygulu anlar yaşattı.

Üç saat süren program, İstanbul bölgesinde çeşitli okul ve kurslarda Adigece dersleri veren isimlere İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.S. Genel Müdürü Nevzat Kütük tarafından takdim edilen plaket töreniyle sona erdi.

Programa katkı sunan dernekler şöyle sıralanıyor: Adige Khase, Adige Dil Derneği, Çerkes Hakları Derneği, Çerkes Kadınları Teavün Cemiyeti, Çerkes Kültür Evi, Gebze Kafkas Kültür Derneği, İstanbul Çerkes Derneği, İstanbul Kafkas Kültür Derneği, İverönü Köyü Çerkes Derneği, Kafdağı Eğitim ve Kültür Derneği, Kafkas Çerkes Derneği, Kafkasevi Sosyal ve Stratejik Aratırmalar Merkezi, Maltepe Çerkes Derneği, Şamil Eğitim ve Kültür Vakfı, Uzunyayla Kafkas Kültür Derneği.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu