Federasyondan Haberler

Seçmeli Dil Dersleri Çağrısı.

Bir halkın ulus olarak tarih sahnesinde yerini alması ve geleceğini teminat altına alabilmesi; öncelikli olarak ana diline sahip çıkması ve onu her durum ve şartta yaşatma azim ve kararlılığına bağlıdır. Dil sosyal bir kurumdur oysa insan sosyal bir canlıdır. Dil tek başına yaşayamaz, bir toplum ile birlikte yaşamak zorundadır.

Ülkemizde 2012 yılından beri Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okullarda (5,6,7,8 sınıflar) Adıǵece ve Abazaca seçmeli dil dersi olarak okutulmaktadır. Bu uygulama başladığı tarihten itibaren bugüne kadar 500 öğrencimiz Adıǵece ve Abazaca seçmeli dil derslerini seçmediği için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından maalesef anadil eğitimlerinde kullanılacak ders kitaplarımız basılamamıştır. Önümüzdeki dönem Çerkes halkının konuya gereken duyarlılığı gösterip eğitim kitaplarının basılma barajı olan 500 kişilik tercih kontenjanını aşacağına inanıyoruz.

2017-2018 Eğitim-öğretim dönemi Milli Eğitim Bakanlığı “Yaşayan Diller ve Lehçeler Kapsamında” seçmeli dil dersi tercihleri 06 Şubat-28 Şubat 2017 tarihleri arasında yapılacaktır.

Saygıdeğer Çerkesler;

  • Dil, bir toplumu ulus yapan en büyük nişandır ve o ulusun yaşam şeklidir.
  • Dil, edebiyattır, sanattır, felsefedir, tarihtir, ibadettir, özgürlüktür.
  • Dil, kültürün aynasıdır.
  • Dil, bütün insanların birikmiş bilgeliğinden oluşan eşsiz bir kaynaktır.
  • Dil, düşünce zenginliğinin göstergesidir.
  • Dil, her insan için haktır, helaldir ve kutsaldır.

Seçmeli dil dersleri kapsamında Adıǵece ve Abazacanın seçimi konusunda tüm soydaşlarımızın bilmesi gereken konu, T.C.Kanun ve Yasalarına göre “ANA DİL EĞİTİMİ BU ÜLKENİN EŞİT VATANDAŞLARI OLARAK DEMOKRATİK BİR HAKKIMIZ OLUP BU HAK DEVLETİMİZ TARAFINDAN YASAL OLARAK GÜVENCE ALTINA ALINMIŞTIR.”

Bu nedenle; Okul idarecilerinin anadil eğitimi konusunda yeterli sayıda tercihte bulunan öğrencilerimiz için, sınıf açma ve eğitimci temin etme mecburiyeti vardır. Okul idareleri tarafından sınıf AÇILMAMASI yönünde ileri sürülen mazeret ve söylemlere kesinlikle itibar etmeyiniz. Böyle bir durumla karşılaşmanız durumunda Federasyonumuzla irtibata geçerek bilgi vermenizi önemle rica ediyoruz. Çerkes Dernekleri Federasyonu olarak bu ve benzer problemlerin çözümü için elimizden gelen her türlü gayret ve çabayı sarf edeceğimizi ve konunun takipçisi olacağımızı bilmenizi istiyoruz.

Anadilimizin yaşatılması konusunda devlet ne yaparsa yapsın bizler kendi ana dilimize sahip çıkmaz, bu konuda istekli ve kararlı olmaz isek anadilimizin yaşama şansı yoktur. Anadiline sahip çıkmak her Çerkes için kimlik, tarih, aidiyet ve sorumluluk bilinci gerektirir. O halde bu sorumluluğu yerine getirmek her şeyden önce bu uğurda asırlarca savaşmış, can vermiş, soykırıma uğramış, sürgün edilmiş, bin bir zorluk ve zahmetlere katlanmış olan atalarımızın manevi huzurunda hepimiz için bir borç ve tarihi bir görevdir.

Bu sorumluluk bilinci ile kimliğimiz, kültürümüz ve ana dilimizle özgür bir gelecek kurabilmemiz ve aydınlık yarınlarımız için ANA DİLİMİZE EVET, YOK OLMAYA HAYIR diyerek ulusal var olma mücadelemizin ateşini körüklemek zorundayız.

2017-2018 Eğitim-öğretim yılında tüm soydaşlarımızı ve sivil toplum örgütlerimizi; Çocuklarımızın “Adıǵece ve Abazaca Seçmeli Dil Derlerini” tercih etmeleri için her türlü gayret ve çabayı göstermeye davet ediyoruz.

“Her bitkinin kendi köküne bütün damarları ile bağlı olması gibi bir insanın da kendi köklerine bağlanması annesinden birlikte doğduğu ana dili ile olur. Lütfen çocuklarımızı binlerce yıllık köklerinden koparmayalım.”

ÇERKES DERNEKLERİ FEDERASYONU

 

Bir Yorum

  1. DESENİZE BİR OĞLUMUZ DAHA OLACAK…BIZE DÜŞMAN GEREKMEZ DİYE BOŞUNA DEMEMİŞLER…ÖZGÜRLÜK ADI ALTINDA KİMLER ELLERİNİ OĞUŞTURACAK…DAHA NICE CANIMIZ YANACAK…HAKKIMIZI HELAL EDERMİYİZ..GUN OLA HARMAN OLA…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu