Murat Özden

“Abazaların Politik Tarihi” ve Selçuk Sımsım Üzerine

Murat-Ozden-
HABRACU MURAT ÖZDEN

Selçuk Sımsım ismini, Erol Karayel’den sık sık duyduğumu hatırlıyorum. Ancak onunla hiç karşılaşmak nasip olmamıştı. “Her ay bir Kafkasya kitabı” yayınlayan Apra Yayıncılık, Temmuz ayı kitap yayın programına Selçuk Sımsım’ın “Abazaların Politik Tarihi,1770-1993” isimli çalışmasını aldı. Erol Karayel “Selçuk Sımsım’ın kitabını hazırlıyoruz” dediğinde,100-150 sayfalık bir kitap olacağını düşünmüştüm.

Kitap matbaadan çıkınca, doğruca Akbalık’ta düzenlenen tanıtım toplantısına ulaştırılmıştı. 9 Temmuz tarihinde Akbalık’ta, kitap tanıtım toplantısına 500 kişinin gidip, kitap imzalatmak için kuyruğa girdiğini duyduğumda inanamadım. “Yahu bu Abazalar, düğün olursa gider, cenaze olursa gider, ziyafet olursa gider ama kitap tanıtım toplantısına bu kadar kişi nasıl gider ?” diye sordum Erol Karayel’e. “Çağrıyı yapan Selçuk Sımsım olunca giderler. O bölgede, Selçuğun düğününe, cenazesine, hastalığına gitmediği kimse yoktur. Onun için Selçuğun yapacağı çağrının bölgede karşılığı var” cevabını aldım. Yani Selçuk Sımsım, halkıyla birlikte yaşayan, halkından beslenen bir halk adamıydı aynı zamanda.

Kitabı Apra Yayıncılığa giderek temin ettiğimde tam bir şaşkınlık yaşadım. Kitap Beklediğimden çok daha hacimliydi. 700 sayfaya yaklaşan hacmiyle, kaynak ve referanslarıyla tam bir başvuru kitabı niteliğini taşıyor. Şimdiden Met Çunatuko Yusuf İzzet’in, General İsmail Berkok’un ve Beygua Ömer Büyüka’nın kitaplarının yanında yerini almış durumda.

Öncelikle kitabı kapsamlı bir incelemeye tabi tuttum. Parça parça ve döne döne okumaya çalışıyorum. Abhazya ile ilgili, Sovyetler Birliği döneminde ve doksanlı yıllarda yaşananlarla ilgili bilgilerimiz son derece sınırlıydı. Özellikle bu döneme ilişkin kararların, mektupların, yazışmaların, tanıklıkların ve fotoğrafların toplu olarak bir araya getirilmiş olmasını çok isabetli ve değerli bulduğumu belirtmek istiyorum.

Kitabın birçok yerde tanıtım toplantısı yapıldı. 19 Ağustos Cuma akşamı Selimiye Abhaz Derneği’nde yapılan tanıtım toplantısına ben de katıldım. Bu toplantıda da şaşırdığımı itiraf etmeliyim. Sıcak bir Ağustos akşamında gittiğim Selimiye Abhaz Derneğinde yüz civarında duyarlı insanın “kitap eksenli” bir araya gelmesi beni duygulandırdı.

Yapılan konuşmaların ardından, soru cevap bölümünde, planlanan altı kitabın, ilk çalışması olduğunu öğrendik “Abazaların Politik Tarihi” kitabının. Yani “turpun büyüğü heybede” imiş. Demek ki Selçuk Sımsım kardeşimizden peş peşe yeni eserler beklemeye devam edeceğiz.

“Yazmak kapalı bir musluğun açılması gibidir.” Musluk açılınca nasıl sürekli akarsa, yazmaya başlayan biri de, kendini zihni olarak iyi beslerse, sürekli yazar. Yazmakla kitap oluşturmak farklı disiplinler gerektirir. 1974 doğumlu olan Sımsım 42 yaşında. Böylesine genç sayılabilecek yaşta olan yazarımız, bu kadar hacimli bir yapıt ortaya koyarak, gelecek için bizlere umut vermiştir.

1917 yılında toplanan Andi ve Terekkale Kurultayları nasıl 1918 Bağımsız Kafkasya Cumhuriyet’ini yaratmışsa, 1991 yılında toplanmış olan 3. Dağlı Halkları Kongresi ruhu da “Bağımsız Abhazya”yı yaratmıştır. Selçuk Sımsım da bu sağlam düşünce zemininde duran değerli düşünce adamlarımızdandır.

Bu anlamda, Selçuk Sımsım sadece Abazaların değil, tüm Kuzey Kafkasya Halklarının en değerli ve hayırlı evlatlarındandır.

Yolu ve bahtı açık olsun.

Kitap temini için: www.aprayayincilik.com,  Tel: (505) 476 3997, Erol Karayel.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu