Hikâye

Çerkes Gelinin Mahareti

10361589_10204692933262783_5426275478617133435_nÖzel aracım ile yolculuk yaparken dağ yollarından gitmeyi tercih ediyorum. Çünkü yol güzergâhında rastladığım Çerkes köylerini ziyaret etmekten hoşlanıyorum. Yine böyle bir yolculuğum esnasında Samsun/Ladik İlçesine bağlı Kızılsini Köyüne girdim. Caminin yanındaki çeşmeden su içerken bir ihtiyar yanıma geldi ve beni evine davet etti.
İhtiyar beni mükemmel bir şekilde ağırladı. Ana dilimizle çok güzel sohbet ettik. Sohbet esnasında bir ara bana hangi sülaleden olduğumu sordu. Ben “Śey (Śiye) sülalesindenim.” deyince, bana köylerinde yaşamış bir Śey gelinin maharetini anlattı. İhtiyarın anlattığı hikâye benim çok hoşuma gitti.

İhtiyarın anlattığına göre hikâyenin geçtiği dönem İkinci Dünya Savaşı yıllarıydı. Malum o yıllar yokluk ve kıtlık yıllarıydı. İnsanlar hayatlarını çok zor şartlar altında idame ettiriyorlardı. Bir gün Ĺ`ışe’lerin (Abzax sülale adı) avlusuna bakımlı atların üzerinde 20 civarında Çerkes süvarisi girdi. Yaşlı Ĺ`ışe (Ev sahibi ihtiyar) mecburen gelenleri haćeş’e (misafir odasına) davet etti. İhtiyar bir yandan misafirlerle ilgilenirken, bir yandan da onlara ne yedireceğini kara kara düşünüyordu.

Ev sahibi ihtiyarın karısı Śey gelin de kocası ile aynı şeyi düşünüyordu. Evde bal, peynir, yumurta gibi yiyecekler vardı ama bir gram dahi un yoktu. Köyde de kimselerde un olmadığını biliyordu. Ancak gelin kendi kendine hemen pratik bir çözüm buldu. Misafirlere ait atların yem torbalarının hepsini boşalttı. Torbalardan çıkan samanları elekle eledikten sonra samanları atların torbalarına geri koydu. Elediği samandan çıkan arpaları güzelce yıkadı. Yıkadığı arpaları fırında kuruttuktan sonra taş el değirmeni ile öğüterek un yaptı. Arpa unundan herkese yetecek kadar şıpsı-ṕaste (geleneksel Çerkes yemeği) yaparak misafirlerine ikram etti. Karısının sofralara koyduğu şıpsı-ṕaste’yi gören ihtiyar hayretler içerisinde şaşırıp kaldı. “Yoktan var etmek” bu olsa gerek.

Yılmaz DÖNMEZ

Kızılsini Köyü-2012

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu