Diaspora HaberleriHaberler

Çerkeslerin Sorunlarının Tespit ve Çözümü İçin Soru Önergesi

Van Milletvekili Kemal Aktaş, Türkiye’de yaşayan Çerkeslerin toplumsal ve sosyal yaşamda karşılaştıkları zorlukların tespit edilmesi ve çözüme kavuşturulması için soru önergesi verdi.
Van Milletvekili Kemal Aktaş, Türkiye’de yaşayan Çerkeslerin toplumsal ve sosyal yaşamda karşılaştıkları zorlukların tespit edilmesi ve çözüme kavuşturulması için Çerkesya halkının katliamlara uğrayarak Anadolu’dan sürgün edilişinin 150. yıl dönümünde, Meclis Başkanlığına araştırma önergesi verdi.
Aktaş verdiği önergenin gerekçesinde ise, “1922 yılı Aralık ayında başlayan Gönen-Manyas’taki Çerkes köylerinin doğuya sürgünü, köylerde yürütülen ‘yurttaş Türkçe konuş’ faaliyetleri, ‘katıksız Türkçe soyadı’ kanunu, ‘okulda Çerkes olduğunuzu söylemeyin’ çabaları inkar ve asimilasyon politikaları olarak uygulandı. Zalim yasaklar Çerkeslerin soykırım acısını katmerleştirdi” diye kaydetti.
Aktaş, toplumsal barışın inşası için Türkiye’de yaşayan tüm farklı kimliklerle beraber Çerkeslerin de dillerini, kültürleri ve kimliklerini yaşabileceği hakların iade edilmesi gerektiğini belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu